čuvajte se sunca

Pravila o sunčanju koja bi trebalo da poštujete

Ne treba posebno napominjati da su kreme za sunčanje nužnost. Najbolje je koristiti one sa visokim zaštitnim faktorom
5 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2019. 10:09h

Statistike pokazuju da sve veći broj ljudi ima problema sa kožom zbog posljedica sunčanja. Nažalost, sve je i veći broj zloćudnih oboljenja koja mogu da rezultuj smrću. Stručnjaci ističu da je sve to moguće izbjeći ako samo malo pripazite. Sunčanje nije više ono što je bilo i danas važe nova pravila. Naučite ih i sačuvajte svoje zdravlje.

Obavezno pripremite kožu za sunčanje!

Prije izlaganja suncu, kožu valja dobro pripremiti. To ne znači da bi trebalo da odlazite u solarijum, nego da priuštite sebi dobar piling i čišćenje. Priprema je važna jer uklanja mrtve epitelne ćelije, pojačava cirkulaciju i podstiče regeneraciju kože. Nakon pilinga, kožu valja namazati kremama koje sadrže vitamin C, A i E i koenzim Q10. Sa takvim kremama koža će dobiti potrebnu hidrataciju i biće elastičnija.

Nikud bez krema za sunčanje

Ne treba posebno napominjati da su kreme za sunčanje nužnost. Najbolje je koristiti one sa visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ni one nisu svemoćne pa ih valja nanositi svaki put kada izađete iz vode i u pravilu na svaka dva sata, nezavisno od toga da li ste se kupali Naime, vremenom se aktivni sastojci kreme počinju raspadati pa je zato važno da se što češće mažete.

I oči trebaju zaštitu

Mnogi za vrijeme sunčanja ne razmišljaju o očima, ali i njih je važno zaštititi. Kvalitetne sunčane naočare koje štite od UV-zračenja su imperativ. Bilo bi dobro i da na glavi imate šešir sa širim obodom. Nekvalitetne naočare bez UV zaštite bi mogle da vas koštaju skupo, a zdravlje bi ipak trebalo da vam je na prvom mjestu.

Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati

Najintenzivnije štetno zračenje je u vremenu od 11 do 16 sati. Stoga u to vrijeme valja izbjegavati izlaganje suncu. Koliko god bile jake zaštitne kreme, od nekih štetnih utjecaja u ovih pet sati tokom dana neće vas zaštititi. Jedina je zaštita da u tom vremenu u potpunosti izbjegavate sunčanje.

Obavezna njega nakon sunčanja

Briga za kožu ne završava odlaskom sa plaže. Vrlo je važno da se nakon sunčanja i kupanja istuširate. Nakon toga, kožu namažite hidratantnom kremom bogatom vitaminima. Na taj način koža će sačuvati vlagu i elastičnost.

I prehrana igra važnu ulogu

Kako ne bi došlo do dehidracije, važno je piti puno tečnosti. Stručnjaci kažu nikako ne manje od dva litra dnevno. Najbolja je voda i povremeno zeleni sokovi. Treba pripaziti i na ishranu. Neka bude lagana, sa puno voća i povrća. Organizam će tako biti spremniji za izazove vrućina i sunca.

Galerija