Crnogorske pomorce dileri kokaina vrbuju i na ulici

Izvadio je poveću svotu bolivara i kazao da može biti moja za “poslić” krijumčarenja nekoliko kilograma kokaina do Španije
164 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2014. 18:31h

Crna Gora se godinama unazad pominje kao jedan od glavnih kanala za transport kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu, a jedan od načina je i vrbovanje crnogorskih i drugih pomoraca da za određenu sumu na brodu kojim plove prokrijumčare drogu do sljedećeg mjesta u lancu šverca.

"Najveću štetu Crna Gora trpi zbog kriminalne aktivnosti krijumčarenja kokaina, kojim se širom svijeta bavi nekoliko desetina kriminalaca porijeklom iz Crne Gore, od kojih jedan broj čak nijesu ni crnogorski državljani“, piše u "Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori", nedavnom dokumentu Uprave policije.

U dokumentu se dodaje da "kriminalne grupe sa zapadnog Balkana najčešće angažuju crnogorske, srpske i hrvatske državljane zaposlene u međunarodnim pomorskim kompanijama, da kao pomorci na prekookeanskim brodovima prenose kokain iz južnoameričkih luka do EU”.

"To se radi najčešće ploveći na kontejnerskim brodovima kompanije..., ili da ga kao osoblje na velikim... kruzerima u Mediteranu izbacuju u lukama ili u more u priobalnom pojasu duž jadranske obale, gdje ga sačekuju lokalne kriminalne grupe u manjim čamcima. Specijalisti u nekim grupama su posebno zaduženi za regrutovanje, određivanje rasporeda i ukrcavanje pomoraca na željene brodske linije. Količine se kreću uglavnom od 50 do 500 kilograma", piše u dokumentu UP.

Crnogorski pomorac, angažovan na velikom teretnom prekookeanskom brodu, tvrdi da je prije dvije godine u Luci Kabeljo u Venecueli imao ponudu da švercuje kokain.

"Mogao sam dobro da zaradim, ali u tom trenutku rekao sam mu da nijesam zainteresovan jer mi je kroz glavu prošlo da nije vrijedno da rizikujem svoj i život svoje porodice zbog novca", rekao je pomorac, čije je ime poznato redakciji.

"Rekao je da neće nikom biti sumnjivo da kokain skrijem u neku od šupljina broda ili gdje ja smatram da ga neće naći i da će mi naknadno kazati kada i gdje će druga osoba preuzeti pošiljku"

Dodao je da je u prvi mah pomislio da je neki poznanik.

"S obzirom na to da je bio mrak, u prvom trenutku mu nijesam vidio dobro lice. Kada mi je prišao dovoljno blizu, na španskom mi je kazao da ima poslovnu ponudu za mene i da mogu dobro da zaradim ukoliko je prihvatim. Rekao je da radi za moćne ljude koji imaju veze sa kolumbijskim kartelom, a koji krijumčare kokain brodovima ka Evropi", rekao je Crnogorac.

Dodao je da mu je mladić sa lokalnim naglaskom rekao da zna na kojem brodu plovi.

"Pomenuo je i neke moje drugove i vidjelo se da nije nabasao na neznanca. Iz džepa je izvadio poveću svotu bolivara i kazao da može biti moja ukoliko im odradim “poslić” i prokrijumčarim nekoliko kilograma kokaina do Španije. Rekao je da neće nikom biti sumnjivo da kokain skrijem u neku od šupljina broda ili gdje ja smatram da ga neće naći i da će mi naknadno kazati kada i gdje će druga osoba preuzeti pošiljku", rekao je pomorac.

Rekao je da ga je u tim trenucima obuzeo strah.

Prodajna cijena kokaina na lokalnom tržištu u Crnoj Gori kreće se od oko 80 do 100 eura za gram i 30 od 40hiljada eura za kilogram

Taj muškarac je pokušao ponovo da ga ubijedi da promijeni mišljenje, pokazujući novac, nakon čega je odustao i otišao u nepoznatom pravcu. Pomorac je kazao da tog mladića više nije vidio i da je nekoliko mjeseci kasnije promijenio brod i kompaniju u kojoj je radio.

"Sada plovim na manjem brodu i od tada nijesam imao sličnih ponuda", rekao je primorac.

Uprava policije smatra da zbog raširene mreže kontakata po ključnim tačkama, gdje su kriminalci porijeklom iz Crne Gore angažovani za organizaciju dijela krijumčarenja i distribucije kokaina, kao posljedica „propalog“ posla, greške ili prevare koja se desila u Brazilu, Španiji, Južnoafričkoj Republici ili Senegalu, može biti nasilje prema članovima grupa ili bliskim saradnicima na teritoriji Crne Gore.

"Ovo nasilje je uglavnom usmjereno ka određenim pojedincima iz organizovanog kriminala, sa motivom osvete, naplate dugovanja ili disciplinovanja, pa je samim tim problem ograničen na kriminalnu populaciju. Iako ograničen, ovaj problema nije lako otkloniti, smanjiti ili spriječiti da se nasilje dogodi, jer se najčešće uzroci, odnosno pokretački mehanizam, nalaze van granica Crne Gore", navodi se u dokumentu.

Prodajna cijena kokaina na lokalnom tržištu u Crnoj Gori kreće se od oko 80 do 100 eura za gram i 30 od 40hiljada eura za kilogram.

Domaći oficiri za vezu u Brazilu, Španiji, Holandiji i Turskoj

Uprava policije predlaže rješenje za problem krijumčarenja kokaina.

"U cilju rješavanja problema sa međunarodnom dimenzijom krijumčarenja kokaina, koje stvara političko-diplomatski problem državi u međunarodnim relacijama, potrebno je uložiti dodatne napore da se poveća intenzitet ciljanog prikupljanja i razmjene obavještajnih podataka sa inostranstvom o relativno malom broju lica porijeklom iz Crne Gore, koji su uključeni u poslove sa kokainom”.

Prema UP, potrebno je intenzivirati prikupljanje obavještajnih podataka o aktivnostima „poznatih” domaćih kriminalaca i njihovih saradnika u inostranstvu koristeći diplomatsko-konzularnu mrežu i jače kontakte sa crnogorskom dijasporom; intenzivirati dostavljanje obavještajnih podataka inostranim partnerskim službama za sprovođenje zakona o povezanosti naših građana i lica porijeklom iz Crne Gore sa poslovima međunarodnog krijumčarenja kokaina.

U cilju bolje kontrole ciljanog prikupljanja obavještajnih informacija u inostranstvu i efikasnije direktne razmjene sa partnerima, UP predlaže da se u naredne dvije godine izgradi mreža crnogorskih policijskih oficira za vezu u Brazilu, za područje Južne i Centralne Amerike i Kariba, Južnoafričkoj Republici, za južnu i zapadnu Afriku, Španiji, za Jugozapadnu Evropu i sjevernu Afriku, u Holandiji, za sjeverozapadnu Evropu i nordijske zemlje, u Turskoj, za istočni Mediteran, Crno more i Bliski istok.

"Ovakav način rada je kratkoročno gledano relativno finansijski zahtjevan (skup), ali u periodu tri do pet godina može da nanese veliku štetu organizovanim kriminalnim grupama porijeklom iz Crne Gore koje u najvećem dijelu djeluju u inostranstvu", piše u "Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori".

Bonus video: