Južnoj Koreji Zlatni lav za najbolji paviljon

Za najbolji istraživački projekat na temu “Fundamentals” (Osnove), nagrađen je španski arhitekta Andre Žak
151 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2014. 16:05h

Južna Koreja osvojila je Zlatnog lava za najbolji paviljon na XIV Bijenalu arhitekture u Veneciji, koje je svečano otvoreno sedmog juna.

Srebrnog lava dobila je čileanska izložba, dok je za najbolji istraživački projekat na temu “Fundamentals” (Osnove), koju je zadao umjetnički direktor Bijenala Rem Kolhas, nagrađen španski arhitekta Andre Žak i njegov Ofis za političke inovacije - za projekat koji je predstavljen na izložbi “Monditalia”, posebnom dijelu centralne međunarodne izložbe XIV Bijenala.

U konkurenciji 65 nacionalnih paviljona, posebne pohvale dobili su kanadski, francuski i ruski, a žiri je tri specijalna priznanja dodijelio i autorima još tri projekta predstavljena u sekciji “Monditalia”.

Rem Kolhas

Među njima je i mlada arhitektica Ana Dana Beroš iz Hrvatske, pohvaljena za projekat “Intermundia” koji je predstavljen na izložbi u Arsenalu. Specijalnu pohvalu dobio je i projekat “Radical Pedagogies: Action-Reaction-Interaction” profesorice istorije i teorije arhitekture na Prinstonu Beatris Kolomine i grupe njenih doktoranata, te projekat “Italian Limes” grupe Folder.

Uoči dodjele nagrada nacionalnim paviljonima i učesnicima centralne izložbe, Zlatnog lava za životno djelo dobila je Filis Lamber iz Kanade, filantropkinja koja je zaslužna za niz značajnih arhitektonskih projekata, među kojima je najpoznatija Segram zgrada u Njujorku. Kako je istaknuto u obrazloženju, “arhitekte prave arhitekturu, a Filis Lamber pravi arhitekte”.

Žiri XIV Bijenala arhitekture, kojim je predsjedavao Franceško Bandarin iz Italije, pohvalio je Rema Kolhasa, ističući izvanredno dostignuće njegovog koncepta kao “efikasne mašine za proizvodnju i širenje znanja”. Posebno je pohvaljena tema “Osnove” koja istražuje modernizam kao pokretačku snagu društvenih, kulturnih i geopolitičkih promjena. Bijenale pokazuje, kako je istaknuto, da modernizam nije samo apsorbovan, već i prilagođavan, odbijan i kritički mijenjan.

Žiri je istakao i potencijal globalnog doprinosa koji su glavnoj temi 14. Bijenala dali regioni koji nisu do sada bili adekvatno predstavljeni, prije svega afričke zemlje i Indija.

Korejski paviljon (komesar i kustos Minsuk Cho) dobio je Zlatnog lava za izložbu “Crow’s Eye View: The Korean Peninsula” koja se osvrće na arhitekturu i istoriju Korejskog poluostrva koje je podijeljeno za vrijeme Hladnog rata na Južnu i Sjevernu Koreju.

Izložba je inspirisana pjesmom “Crow’s Eye View” korejskog arhitekte i pjesnika Jia Sanga (Yi, 1910-1937), ukazujući na nemogućnost kohezivnog sagledavanja ne samo arhitekture podijeljene Koreje, već i arhitekture uopšte.

Korejski paviljon, prema navodima kustosa, prikazuje podijeljeno Korejsko poluostrvo i kao simptom, i kao agenta, arhetip i anomaliju burnog globalnog kretanja u proteklih sto godina.

Žiri je istakao da korejska izložba predstavlja izvanredan doprinos prezentovanju i obogaćivanju znanja o arhitekturi i urbanizmu u snažno politički obojenoj situaciji.

Koristeći različite modele reprezentacije, koji podrazumijevaju interakciju, korejska izložba istraživačko-aktivističkim konceptom proširuje prostorni i arhitektonski narativ u geopolitičku realnost.

Osim BiH učestvovale sve zemlje bivše Jugoslavije

Otvaranje crnogorskog paviljona “Treasures in disguise” ma XIV Bijenalu arhitekture u Veneciji održano je petog juna.

Crnogorski projekat prikazuje četiri kompleksne zgrade poslijeratnog graditeljskog nasljeđa sa potencijalnim scenarijom razvoja.

Svaka od njih je dio grada, dio istorije i dio današnjeg društva, izvan je svog inicijalnog konteksta.

Na 14. Bijenalu učestvuje i većina zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno sve osim BiH. U srpskom paviljonu - nekada jugoslovenskom, predstavljena je izložba “14-14” koja se osvrće na sto godina arhitekture u Srbiji i neizgrađeni Muzej revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije.

Hrvatska se predstavila izložbom “Fitting Abstraction” u Arsenalu, Makedonija učestvuje izložbom “Findings”, Slovenija izložbom “The Problem of Space Travel - Supre: Architecture”, a samostalno učestvuje i Kosovo - izložbom “Visibility (imposed modernity)”.

Galerija

Bonus video: