Rikjardo furioznim finišem slavio u Kanadi

Australijanac je do prve pobjede u karijeri došao pošto je pretekao Nika Rozberga u pretposljednjem krugu i tako prekinuo niz od šest uzastopnih trijumfa vozača njemačkoj tima
1 komentar(a)
Danijel Rikjardo, Red Bul, Foto: Reuters
Danijel Rikjardo, Red Bul, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2014. 20:33h

Vozač Red Bula Danijel Rikjardo neočekivano je došao do trijumfom na trci za Veliku nagradu Kanade, koja je vožena u Montrealu na stazi “Žil Vilnev”.

Australijanac je do prve pobjede u karijeri došao pošto je pretekao Nika Rozberga (Mercedes) u 69, pretposljednjem krugu i tako prekinuo niz od šest uzastopnih trijumfa vozača njemačkoj tima od početka šampionata.

Rikjardo je do pobjede došao za jedan sat, 39 minuta, 12 sekundi i 839 stotinki, pošto je iskoristio probleme sa bolidom koje je imao Rozberg.

Njemac se preko radija žalio mehaničarima da mu bolid usporava, što je na kraju pokazalo kao ključnim za ishod trke.

Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se branilac titule Sebastijan Fetel (Red Bul).

U posljednji krug Meksikanac Serhio Peres je ušao kao kao četvrti, krenuo je u jurnjavu za Fetelom, ali je pred sam izlazak na ciljnu ravninu u njega udario Felipe Masa (Vilijams), pa je ostao bez bodova.

Njihove probleme iskoristio je vozač Meklarena Dženson Baton, koji se probio do četvrtog mjesta, ispred Nika Hilkenberg (Fors Indija) i Fernanda Alonsa (Ferari).

Drugi vozač Mercedesa i drugi u ukupnom poretku Luis Hamilton morao je da odustane u 47. krugu.

Britanac je u želji da se vrati ispred Rozberga, koji ga je prethodno pretekao, oštetio zadnji desni pneumatik i počeo je da pada u poretku. Uspio je da se domogne boksa, ali se samo parkirao zbog problema sa kočnicama.

"Još samo u šoku, hvala svima. Nisam očekivao da će ovdje biti mnogo zastava Australije. Uživao sam posljednjih 20-tak krugova. Hamilton je imao problema sa bolidom, pa je odustao, dok je Rozberg bio sve sporiji kako se trka bližila kraju, što sma iskoristio", istakao je Rikjardo.

Jedina dobra stvar za Rozberga nakon trke je to što je povećao prednost u odnosu na Hamiltona na 22 boda (140-118).

"Bila je velika “bitka” sa Hamiltonom na startu trke. Uspio sam da ostanem ispred njega, dok sam sa druge strane imao problema sa bolidom. Odjednom je počeo da gubi snagu, nisam znao šta se dešava. Pokušao sam da vozim od kraja, ali je Danijel iskoristio moje probleme i pobijedio", bio je jasan Rozberg.

Fetel se drugi put ove sezone domogao pobjedničkog postolja. Treći je bio i u Maleziji.

"Trka je bila uspješna za naš tim. Ovo je veliki dan za Rikjarda i za Reno, koji je došao do prve pobjede u novoj eri motora", naglasio je Fetel.

Naredna trka vozi se 22. juna za Veliku nagradu Austrije na stazi “Red Bul ring” u Špilbergu.

Rezultati:

Danijel Rikardo (Red Bul, Australija) 1:39:12,830

Niko Rozberg (Mercedes, Njemačka) + 4,236

Sebastijan Fetel (Red Bul, Njemačka) + 5,247

Dženson Baton (Meklaren, V. Britanija) + 11,755

Niko Hilkenberg (Fors Indija, Njemačka) + 12,843

Fernando Alonso (Ferari, Španija) + 14,869

Valteri Botas (Vilijams, Finska) + 23,578

Žan-Erik Vernj (Toro Roso, Francuska) + 28,026

Kevin Magnusen (Meklaren, Danska) + 29,254

Kimi Raikonen (Ferari, Finska) + 53.678

Bonus video: