Zašto kamion sa kokainom nije praćen do organizatora šverca?

Nakon zapljene rekordne droge u Luci Bar tužilac nije tražio da policija radi "kontrolisanu isporuku" kako bi se došlo do organizatora švercerskog posla
238 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2014. 16:41h

Nakon rekordne zapljene droge u Luci Bar Vrhovno državno tužilaštvo nije tražilo od policije da tehnikom “kontrolisane isporuke” pokušaju da dođu do imena ljudi, koji su trebalo da u ovoj švercerskoj ruti preuzmu 250 kilograma skupocjenog bijelog praha.

“Vijestima” je u UP rečeno da nadležni tužilac od njih nije tražio da primijene taj način praćenja, te će u ovoj istrazi teško doći do dokaza, koji bi ih mogao dovesti do organizatora prekookeanskog šverca kokaina vrijednog 12,5 miliona eura.

Da je to urađeno, crnogorska policija je preko kanala Interpola imala mogućnost da u strogoj tajnosti od carinika uzme veći dio tovara kokaina iz Ekvadora, a da ostatak sa bananama “pusti” da krene ka krajnjem odredištu.

“To je uobičajena tehnika, koju decenijama koriste policije u svijetu. Kontrolisana isporuka se koristi kada se otkrivena pošiljka droge, pod kontrolom i nadzorom policije, a cilju osiguranja dokaza protiv organizatora, prati do krajnje destinacije”, pojasnio je sagovornik “Vijesti”.

Prema propratnim papirima, policija je utvrdila da je droga, koja je bila skrivena u jednom “bunkeru” kontejnera natovarenog bananama, kamionom preko crnogorske granice, navodno, trebalo da završi u Albaniji.

Ekvador, Španija, Malta - da li je Bar bio krajnja destinacija? >>>

Međutim, to ne znači i da su tovari kokaina bili namijenjeni firmi “Rrapaj comerc” u susjednoj zemlji jer postoji mogućnost da su ljudi, uključeni u ovaj posao, tokom transporta namjeravali da drogu možda uzmu u našoj zemlji...

Prema propratnim papirima, policija je utvrdila da je droga, koja je bila skrivena u jednom “bunkeru” kontejnera natovarenog bananama, kamionom preko crnogorske granice, navodno, trebalo da završi u Albaniji

Tri kontejnera sa voćem i kokainom 25. aprila ove godine su iz Ekvadora brodom krenula ka Evropi. Na osnovu podataka dostupnih na specijalizovanim internet sajtovima “Vijesti” su došle do podataka da je kontejner sa teretom napunjen u ekvadorskom gradu Guajakil, a da je sa tamošnjeg terminala isplovio na palubi broda „Bogor“.

Na terminal u španskoj luci Malaga, brod je stigao 15. maja, gdje je iskrcan kontejner, koji se sjutradan natovaren na brod „Hamonia Antofagasta“, nakon čega je poslije tri dana stigao na terminal na Malti.

Prema podacima sa sajta www.track-trace.com, od 19. do 29. maja taj frigokontejner bio je na Malti (Marsaxlokk), da bi ga 29. maja njemački brod „Jork Valiant“ ukrcao i povezao za Bar, gdje je stigao 31. maja ove godine.

Crnogorski carinici kokain su otkrili 3. juna, prije nego je kontejner kamionima trebalo da bude prebačen jednoj albanskoj kompaniji. Rekordni tovari kokaina su otkriveni pomoću skenera na terminalu jer je carinicima bio sumnjiva pošiljka iz Ekvadora.

Tamošnji mediji pišu da je policija i tužilac u toj zemlji uzeo izjave od vlasnika i ovlašćenih osoba u firmi “Rrapo comerc”, ali da su oni negirali da su iz Latinske Amerike naručili kokain.

Jedan od suvlasnika Dritan Rrapaj, kako prenosi portak 24ORI, je pred policijom tvrdio da je iznenađen što je u kontejnerima sa bananama nađena ogromna količina kokaina.

“Rrapaj je tvrdio da je sve u ovom poslu radio u skladu sa zakonom, pojašnjavajući da ima svu dokumentaciju o voću, koje je naručio u Ekvadoru”, prenosi portal.

Albanski mediji objavili su da je jedan od Rrapaja oženjen ženom iz Guajakila i da tamošnja policija provjerava da li je to moguća veza sa kokainom.

Vlasnici ove firme u Albaniji su tamošnjoj policiji dostavili podatke da su za skladištenje banana napravili magacin - hladnjaču, te da su prije nekoliko mjeseci odlučili da krenu sa uvozom tog južnog voća.

Jedan od suvlasnika Dritan Rrapaj, kako prenosi portak 24ORI, je pred policijom tvrdio da je iznenađen što je u kontejnerima sa bananama nađena ogromna količina kokaina

Guajakil, crna tačka

Sajt Insightcrime je krajem prošle godine objavio da su zbog nedostatka nadzora nad ekvadorskim lukama pomorske rute ostaju otvorene za trgovce drogom.

Prema riječima tamošnjih stručnjaka ekvadorske luke su glavna slaba tačka u toj državi, kada je u pitanju borba protiv trgovine drogom.

Zajednički izvještaj Evropske unije i AMERIPOL-a objavljen u septembru 2013. identifikovao je luku Guajakil kao posebno ranjivu na trgovinu drogom.

Tokom 2013. više od 20 tona droge zaplijenjeno je u Guajakilu, a u samo dva mjeseca 2014. u toj luci oduzeto je više od 12 tona kokaina.

Prema izvještaju kancelarije UN-a za borbu protiv droge, kontroliše se manje od dva odsto od 500 miliona kontejnera koji se sa Ekvadora isporučuju širom svjeta. U aprilu 2014. ekvadorska policija je u Guajakilu uhapsila je dvanaestočlanu međunarodnu organizovanu kriminalnu grupu koja se bavila nabavkom i isporukom kokaina na međunarodno tržište. U toj akciji zaplijenjeno je 207 kilograma kokaina. Tada je saopšteno da sumnjaju da je ta grupa preko luke Guajakil, kroz kontejnere, rasturala kokain u druge države.

Rekord držali Cemović i Pecić

Da je kontrolisana isporuka dobar način da se dođe do organizatora švercerskog posla pokazuje primjer zapljene iz decembra 2004. godine kada je u Luci Bar otkriveno 202 kilograma kokaina.

Tovar je bio smješten u dva kontejnera ispod asfaltnih pokrivki, ali su kokain 13. oktobra 2004. u luci Đoja Tauro otkrili italijanski carinici, pa su u kontrolisanoj isporuci uzeli dio, a manju količinu pustili da putuje ka Crnoj Gori.

Droga, sakrivena u kantama jupola, tri dana kasnije otkrivena je na makedonsko-kosovskoj granici kod sela Blace, a kasnije je kao organizator ovog posla u Skoplju na 14,5 godina robije osuđena Stanislava Poletan-Čočorovska, kuma ubijenog Željka Ražnatovića Arkana

Tri godine kasnije u Luci Bar 486 kilograma kokaina uspjelo je da prođe kontrolu na carinskom terminalu jer španska i italijanska policija nijesu obavještavali NCB Interpol Podgorica da “prate tovar”.

Droga, sakrivena u kantama jupola, tri dana kasnije otkrivena je na makedonsko-kosovskoj granici kod sela Blace, a kasnije je kao organizator ovog posla u Skoplju na 14,5 godina robije osuđena Stanislava Poletan-Čočorovska, kuma ubijenog Željka Ražnatovića Arkana.

Godinu kasnije, tovar od 15 kilograma kokaina nije promakao crnogorskim carinicima i policiji jer su imali dojavu kolega iz Hrvatske da u “kontrolisanoj isporuci” ka Luci Bar plovi brod sa kokainom iz Ekvadora. Za taj milionski posao policija je na osnovu tih podataka uspejla da uhapsi braću Esada i Ramiza Mukovića iz rožajskog sela Bać, koji su preko firme "Esko compani" kao paravan za šverc naručili smrznuto voće ali i 15 kilograma kokaina. Oni su u januaru 2011. godine u bjelopoljskom Višem sudu osuđeni na osam i sedam godina robije.

Galerija

Bonus video: