"Dječaci" spremni za Kanli kulu

"Situacija u crnogorskoj kinematografiji mora da se mijenja, jer jedino Crna Gora od zemalja regiona nema filmski centar"
88 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2014. 18:48h

Film "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa" u kreativnom smislu (snimanje, montaža, muzika) odavno je završen, kaže autor Nikola Vukčević za "Vijesti". Razlog zašto ga još nismo vidjeli je postprodukcijsko "pakovanje" koje se već duže vrijeme radi.

"Nedavno je završen color grading, kao završni segment obrade slike (čime je stavljena tačka na najskuplji dio posla), ostalo je još da se zvuk privede kraju, nadam, se ubrzo", ističe on i dodaje da se sve, kako je to tradicionalno slučaj na ovim prostorima, radi "na mišiće" sa skromnim finansijama, kako bi se stiglo da "Dječaci" budu premijerno prikazani početkom avgusta na Hercegnovskom filmskom festivalu.

U isto vrijeme, Vukčević i ekipa su u komunikaciji sa nizom distributera i uskoro bi trebalo da bude poznato kada će i gdje film biti prikazan u bioskopima. Glavni sagovornici su, kaže reditelj, oni koji su distribuirali njegovo prošlo ostvarenje "Pogled sa Ajfelovog tornja", sa kojima se dobro razumio i u koje ima povjerenja. Uz regionalne i domaće zvijezde ko što su Goran Bogdan, Ana Sofrenović, Nebojša Glogovac, Branimir Popović i drugi, u "Dječacima" igra i nova generacija crnogorskih glumaca predvođena Momčilom Otaševićem koji igra jednu od glavnih uloga. Vukčević ističe da je veoma zadovoljan i srećan saradnjom sa njim, kao i sa onima za koje će se po njemu tek čuti - Filipom Đuretićem, Anđelom Mićanović, Zoranom Dragićevićem, te već afirmisanim Brankom Stanić i Julijom Milačić.

Foto: Ivan Savić

Foto: Ivan Savić

"Temeljno smo radili, čak oko godinu dana ranije u odnosu na početak snimanja, da bi svaka scena i svaki kadar djelovali kako treba, uvjerljivo, autentično i bez napora. Taj dio priprema, a potom i snimanje, su mi bili veliko zadovoljstvo i najmanji napor", priča Vukčević.

Sudeći po najavama, čini se da će muzika biti važan dio "Dječaka". Kultni hrvatski muzičar Damir Urban sa svojim bendom 4 nedavno je lansirao spot za pjesmu "Ne brini" beogradskog sastava 'U škripcu', u kojem je svojevremeno pjevao Podgoričanin Aco Tabaš, te na taj način najavio Vukčevićev film. Urban igra jednu od uloga u "Dječacima", u kojima se pojavljuje i crnogorski pjevač Nenad Knežević Knez. Vukčević kaže da je muzika veoma važna, ne samo za njegov film, već i za cjelokupnu istoriju kinematografije, pa i kompletne umjetnosti.

Foto: Ivan Savić

"Vjerujem da su za mnoge mlade umjetnike, za kreiranje njihovog pogleda na svijet, mnogo više uradili “Pink Flojd”, “Azra”, “EKV” i drugi, u odnosu na 'matične' umjetnike-prethodnike u slikarstvu, književnosti, filmu...", smatra reditelj. Što se tiče Urbana i Kneza, Vukčević kaže da je bilo zadovoljstvo sa njima sarađivati i da su u filmu, jer po njegovom mišljenju personifikuju određene epohe - Knez dio radnje vezan za '90. ("mada vidimo koliko je on vitalan i danas, čemu treba izraziti veliko poštovanje", dodaje reditelj), a Urban sadašnjost.

Vukčević naglašava da situacija u crnogorskoj kinematografiji mora da se mijenja, jer jedino Crna Gora od zemalja regiona nema filmski centar, budžet za kinematografiju je najskromniji, a ne postoji ni funkcionalan Zakon o kinematografiji

"Da se i serija izvuče iz postojeće verzije filma ili da se izvuče iz prve verzije, tzv. 'grube' montaže, gdje ima dosta materijala. Vidjećemo za koju opciju ćemo se odlučiti kada film krene u bioskope i malo se odmorimo od materijala", otkriva on.

Crnogorski filmovi i dalje se prave “na mišiće”

Vukčević naglašava da situacija u crnogorskoj kinematografiji mora da se mijenja, jer jedino Crna Gora od zemalja regiona nema filmski centar, budžet za kinematografiju je najskromniji, a ne postoji ni funkcionalan Zakon o kinematografiji.

"Da nije podrške Ministarstva kulture ne bi bilo ni jednog filma, pa ni 'na mišiće', kao što je nastao svaki crnogorski film u posljednjih desetak godina. 'Djecaci' nastaju u vrijeme nekih dosta složenih finansijskih prilika, i jedan dio autorske ekipe se odrekao honorara u korist produkcije. Tako se nigdje u regionu ne prave filmovi, ali mi u ovom trenutku nemamo alternativu, osim da ne radimo, a ja nisam za tu opciju, i nadam se da ćemo nekako izgurati", priča reditelj. On kaže da je srećan kako film izgleda i kako djeluje na one koji su ga vidjeli, te da je ubijeđen da neće nikoga ostaviti ravnodušnim, bez obzira koliko je njega lično koštao, kao i njegove saradnike i njihove porodice.

"Ako pogledamo neprijatnoj činjenici u oči - da su gotovo svi najznačajniji crnogorski filmski reditelji u posljednjih 50 godina živjeli u zemljama regiona, od Živka Nikolića preko Ratka Đurovića do Boška Boškovića, nadam se da mora doći trenutak da se ta praksa promijeni konačnim osnivanjem crnogorske institucije koja bi se bavila našom kinematografijom. Do tada - svaki film će nastajati 'na mišiće' i incidentno. Ako filma uopšte i bude bilo, jer mi se čini da entuzijazam kod kolega posustaje i da je to osjećanje umora više nego legitimno", smatra Vukčević.

Glavni junaci “oštećeni”

Glavni likovi u "Pogledu sa Ajfelovog tornja", a opet prema do sada dostupnim informacijama i u "Dječacima" su "oštećeni".

Da li mislite da je naše društvo takvo ili samo volite da se bavite takvim likovima?

"Zar to nije pitanje za sve filmove svijeta i sve reditelje svijeta?"

Galerija

Bonus video: