Preveliki zalogaj za „lavove”?

Eto i drugovi će najvjerovatnije voditi borbu sa Hrvatima i Meksikancima za 2. mjesto u grupi i plasman među 16 najboljih na svijetu
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 15:58h

Kamerun je reprezentacija sa najviše učešća na svjetskim prvenstvima od svih afričkih zemalja. „Neukrotivi lavovi” su i pored toga samo jednom uspjeli da prođu grupnu fazu takmičenja, 1990. godine.

Kamerun je te godine u Italiji postao prva reprezentacija Crnog kontinenta koja je izborila plasman u četvrtfinale Mundijala, u kojem su ispali od Engleza nakon produžetaka. Na tom turniru pobijedili su izuzetno jake reprezentacije Argentine (tada aktuelnog šampiona) i Kameruna.

Na svom prvom učešću na šampionatima svijeta, Kamerunci su igrali neriješeno sva tri meča u grupi, sa Italijom, Poljskom i Peruom. Iako su bili neporaženi u grupi, to nije bilo dovoljno za prolaz u drugu rundu takmičenja.

Sa Kupa afričkih nacija Kamerun ima četiri zlatne medalje, dva srebra i jedno 3. mjesto. Posljednju medalju (srebrnu) osvojili su 2008. godine.

„Neukrotivi lavovi” imaju i zlatnu medalju sa Olimpijskih igara 2000. godine, održanih u Australiji.

Kamerun se lako plasirao na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, osvojivši 1. mjesto u grupi druge faze kvalifikacija afričke zone, te savladavši Tunis u dvomeču, ukupnim rezultatom 4:1.

Trener Kameruna je Njemac Volker Finke, koji je selekciju preuzeo u maju prošle godine.

Najveća zvijezda i kapiten ekipe je Samjuel Eto, doskorašnji napadač Čelzija. Mrežu Kameruna će čuvati Čarls Itanđe, koji nastupa u turskoj ligi. Najpoznatiji igrači odbrane su Asu-Ekoto, Nkulu i Šeđu. Sredinom terena će komandovati vezista Barselone, Aleks Song, a pomagaće mu prije svih Žan Makun, Žoel Matip i Stefan Mbija.

Kamerun će se na Mundijalu takmičiti u grupi A, sa domaćinom Brazilom, Hrvatskom i Meksikom. Eto i drugovi će najvjerovatnije voditi borbu sa Hrvatima i Meksikancima za 2. mjesto u grupi i plasman među 16 najboljih na svijetu, a dosta toga zavisiće im od 1. susreta u grupi, 13. juna sa Meksikom.

Galerija

Bonus video: