Ekvador, Španija, Malta - da li je Bar bio krajnja destinacija?

Prve sumnje policije ukazuju da droga nije trebalo da bude transportovana u Albaniju...
17 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 14:34h

Frigo-kontejner, u kome su službenici Uprave carina pronašli 250 kilograma kokaina, u barsku luku stigao je 31. maja, brodom „Jork Valiant“.

Na osnovu podataka dostupnih na specijalizovanim internet sajtovima, kontejner je teretom napunjen u ekvadorskom gradu Guajakil 25. aprila, a dan kasnije sa tamošnjeg terminala isplovio je na palubi broda „Bogor“.

Na terminal u španskoj luci Malaga, brod stiže 15. maja, iskrcava kontejner, koji se sjutradan tovari na brod „Hamonia Antofagasta“ i za tri dana stiže na terminal na Malti.

Prema podacima sa sajta www.track-trace.com, od 19. do 29. maja taj frigokontejner bio je na Malti (Marsaxlokk), da bi ga 29. maja njemački brod „Jork Valiant“ ukrcao i povezao za Bar, gdje je stigao 31. maja.

Crnogorski carinici kokain su otkrili 4. juna, prije nego je kontejner kamionima trebalo da bude prebačen jednoj albanskoj kompaniji.

Dva dana nakon što su u Luci Bar carinici zaplijenili rekordnu količinu kokaina, policija i tužilaštvo se zvanično ne oglašavaju. Nezvanično - tvrde da čine sve da otkriju ko je naručio drogu i gdje su paketi sa 250 kilograma bijelog praha trebalo da završe.

Prve sumnje policije, međutim, ukazuju da droga nije trebalo da bude transportovana u Albaniju, već da je iz Crne Gore, preko švercerskih kanala, trebalo da bude prebačena do zemalja Zapadne Evrope.

Inspektori Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja uzimali su juče izjave od odgovornih iz špediterske kuće “Interlog” iz Bara, čiji je vlasnik Erik Košuta.

Firma “Interlog”, gdje je ovlašćena zastupnica Nela Vitić, prema propratnoj dokumentaciji bila je angažovana za špediciju, ali su oni bili i agenti za ovaj prekookeanski transport kontejnera.

Prema papirima Uprave carina, firma “Vimtcorp” iz Ekvadora poslala je tri kontejnera sa voćem, a robu iz Latinske Amerike naručilo je preduzeće “Rrapo company” iz Albanije.

Prema podacima albanskog Nacionalnog centra za registraciju preduzeća (QKR), firma "Rrapo company" registrovana je u gradu Fjeru, a vlasnici su Dritan i Nezike Rapaj. U registru piše da se bave uvozom i izvozom, ali i trgovinom na veliko i malo voća i povrća i prehrambenih proizvoda.

Albanski mediji navode da je tamošnja policija u srijedu veče bila obaviještena da su carinici u Crnoj Gori otkrili tovar, pa su oko 22.30 počeli pretres u centralnom magacinu firme "Rrapo company", koja se nalazi u Lušnju - Fjer.

Mediji prenose da policija pretresom nije pronašla tragove droge, niti bilo kakve druge nedozvoljene predmete, koji bi doveli u vezu vlasnike za ovim švercerskim poslom.

Kokain u Luci Bar

Inspektori u Albaniji uzeli su dokumentaciju firme i provjeravaju papire o uvozu, a direktor i zaposleni u tom preduzeću preksinoć su saslušani.

Iz ekvadorske kompanije "Vimticorp SA", albanskim medijima rekli su da su začuđeni zbog pronađene droge, pojašnjavajući da su prije nekoliko sedmica za kompaniju "Rrapo" isporučili još jedan teret.

"Ovo nije prvi put da smo im isporučili kontejnere. Mi smo izvoznici za mnoge kompanije u svijetu i 'Rrapo' nije jedini kom izvozimo robu. Prve kontakte smo uspostavili prije šest ili osam mjeseci, kada govorimo o detaljima ugovora, rekli su nam da im treba 2-3 kontejnera sedmično. No, šaljemo jedan ili dva kontejnera, ali ne svake sedmice, već povremeno", rečeno je iz "Vimticorpa".

Drogu su carinici otkrili nakon što su analizom procjene rizika, odlučili da isporuku iz Latinske Amerike stave “pod posebnu lupu”.

Kontejner sa bananama iz Ekvadora nije prošao pregled mobilnim skenerom, pa su carinici odlučili da izbace voće. Kada su krenuli da gledaju kontejnere jedan od tovara im se učinio posebno sumnjiv jer su na spojevima vidjeli svjež var. Nakon toga su ponovo skenerom utvrdili da taj kontejner ima duplo dno, nakon čega su otvorili “bunker” i pronašli 232 pakovanja sa kokainom.

Tahiri: Droga nije putovala ka Albaniji

Albanija nije bila krajnja destinacija za drogu zaplijenjenu u Crnoj Gori, saopštio je juče u Korči, albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri.

"Nije tačno da je droga trebalo da stigne ovdje, sudeći prema našoj istrazi i istrazi na crnogorskoj strani. Voće je trebalo da stigne. Vodimo istragu, ali do sada nema podataka u našoj i istrazi naših partnera koji pokazuju da je droga trebalo da stigne u Albaniju. U izvještaju o napretku Evropske komisije jasno stoji da je naša borba protiv droge stvarna, što je povećalo nivo i rezultate u borbi protiv šverca", rekao je Tahiri.

Medojević: Otkriti naručioce droge >>>

Galerija

Bonus video: