Mogli sva tri, uzeli dva boda: Crna Gora na premijeri bolja od Poljske

Muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je Poljsku u Milicu 3:2 (25:12, 21:25, 25:17, 24:26, 15:10) u prvom kolu A grupe Evropske lige
70 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 18:23h

Kao i lani, odbojkaši Crne Gore pobjedom su otvorili nastup u Evropskoj ligi – izabranici Slobodana Boškana su u Milicu, nakon pet setova i 119 minuta igre, savladali Poljsku, odbojkašku velesilu, koja, međutim, ovo takmičenje (u kojem nastupa prvi put) igra sa drugom postavom, praktično juniorskim sastavom, jer najbolji tim učestvuje u Svjetskoj ligi.

Upravo u toj činjenici ostaje žal što naša selekcija nije osvojila sva tri boda, a mogla je i morala, pošto je vodila 2:1 u setovima i 9:3 u četvrtom i imala otvoren put ka ubjedljivoj pobjedi. Međutim, mladi poljski sastav je iskoristio opuštanje iskusnijih crnogorskih odbojkaša, kao što je bio slučaj i u drugom setu, da izbori taj-brek.

U odlučujućem setu, međutim, dileme nije bilo, Crna Gora je ubacila “u petu” i upisala važnu pobjedu u borbi za jedno od prva dva mjesta u grupi A, koja vode u polufinale, što i jeste cilj...

"Zadovoljan sam pobjedom. Mislim da smo odigrali odlično, ali je lako dobijeni set uticao da nakon toga izgubimo naredni. Takođe bih istakao da su oba tima zasluženo došla do taj breka, ali i da smo mi zasluženo pobijedili", prokomentarisao je nakon meča Boškan.

Boškan je izvršio dvije izmjene u startnoj postavi u odnosu na kvalifikacije za EP – oporavljeni Vojin Ćaćić, novi kapiten, zauzeo je svoje mjesto na prijemu (na klupi je ostao Vuk Medenica, koji jedini nije ulazio u igru), a debitovao je i mladi libero Nikola Lakčević (u drugom i petom setu ga je povremeno mijenjao Marko Vukašinović), i, svakako, zaslužio prelaznu ocjenu.

Tehničar Simo Dabović, korektor Miloš Ćulafić, primač Božidar Ćuk, srednji blokeri Gojko Ćuk i Ivan Ječmenica kompletirali su startere na ovom meču. Korektor Aleksandar Minić je odigrao dio četvrtog i kompletan peti set, tehničar Rajko Strugar je uglavnom ulazio na servis, ali je u četvrtom setu dobio šansu i da organizuje igru, dok je srednji bloker Luka Babić u trećem setu ušao na blok, a iz kontre je uspio i da se upiše na ovom meču.

Crna Gora je po istom „kalupu“, lako i ubjedljivo dobila prvi i treći set, a drugi i četvrti je skoro indentično izgubila. U drugom su gosti poveli 9:5, a onda stali i dozvolili domaćinu da preokrene na 11:10 i do kraja stalno vodi. Asovima Kedžerskog za 19:16 i Vačnika za 21:17, Poljska je napravila presudne korake za izjednačenje.

Još veću prednost je Crna Gora ispustila u četvrtom setu, kod 9:3, da bi Poljska preokret ostvarila na 19:18, a onda na razliku dobila set za izjednačenje i jedan bod.

Serijom 5:0 na početku petog seta (dva bloka i kontra Minića, as i poen iz odbrane Gojka Ćuka), Crna Gora je stekla nedostižnu prednost za pobjedu na startu Evrolige.

"Prezadovoljni smo ovom pobjedom, mislim da smo veoma dobro odigrali. Takođe, mogli smo i ranije da dobijemo utakmicu, ali mislim da su i oni veoma kvalitetno odigrali u nastavku, iako su mlada ekipa. Nekim našim greškama smo ih vraćali u igru. U narednoj utakmici ćemo vjerovatno igrati još bolje", izjavio je korektor Miloš Ćulafić.

Poljska i Crna Gora sastaće se ponovo u nedjelju (17.30) u Valbžihu.

U drugom meču ove grupe, Grčka je u gostima, u Krajovi, savladala Rumuniju 3:0 (25:20, 25:23, 25:20). Isti rivali igraće i sjutra večeras (19).

U ovom kolu slobodan je Azerbejdžan.

Poljska – Crna Gora 2:3 (12:25, 25:21, 17:25, 26:24, 10:15)

Milic – Sportska dvorana “Milic”. Gledalaca: 930. Sudije: Aleksander Brandštater (Austrija) i Nikolaj Njižnjikov (Rusija). Poeni iz napada: Poljska 50, Crna Gora 52. Poeni iz bloka: Poljska 10, Crna Gora 14. Poeni iz servisa: Poljska 9, Crna Gora 9. Greške: Poljska 35, Crna Gora 21.

Poljska: Novakovski, ŽUREK (libero), STEPIJEN 1, Kačinski, VAHNIK 13, Boladž 11, MUZAJ 9, FILIP 11, Kedzijerski 1, Štolc 9, HAIN 6, DRIJA 8.

Crna Gora: Minić 5, DABOVIĆ 8, Babić 1, G. Ćuk 10, Strugar 1, ĆAĆIĆ 16, LAKČEVIĆ (libero 1), B. ĆUK 16, Medenica, VUKAŠINOVIĆ (libero 2), JEČMENICA 3, ĆULAFIĆ 15.

Galerija

Bonus video: