Šahisti spremaju iznenađenje na najvećoj smotri

Selektori odredili sastave ženske i muške selekcije na Šahovskoj olimpijadi u Tromsu
0 komentar(a)
Šahovski savez pres, Foto: Luka Zeković
Šahovski savez pres, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2014. 12:24h

Selektori muške i ženske selekcije Crne Gore, Boro Miljanić i Duška Jovićević odredili su spisak reprezentativaca koji će našu zemlju predstavljati na najvećoj smotri - Šahovskoj olimpijadi od 1-14. avgusta u norveškom Tromsu.

Za razliku od Jovićević, koja je odredila i spisak igračica na tablama, pa će na prvoj igrati Aleksandra Milović, a potom redom Tijana Blagojević, Marija Stojanović i Sanja Mišović, dok će rezerva biti Kristina Bačić, Miljanić je samo saopštio velemajstorski sastav: Nikola Đukić, Dragiša Blagojević, Milan Draško, Dragan Kosić i Nebojša Nikčević, dok će raspored po tablama prijaviti u predviđenom roku od 15 dana pred početak ŠO.

Povodom najveće smotre “drevne igre”, ali i planovima u tek formiranom novom sazivu, Šahovski savez je organizovao konferenciju za novinare, kojoj su prisustvovali predsjednica ŠSCG Angelina Vuković, inspektor za sport Branimir Ivanović, tandem selektora i reprezentativci, Draško, Nikčević i Milović.

"Najmlađa smo ekipa na ŠO, ali smo na prethodnoj u Istanbulu igrali dobro i želimo da to ponovimo. Ova je ekipa puna potencijala, a u Tijani Blagojević smo dobili pouzdanog člana i ova smotra će joj značiti veliko iskustvo, kako bi u budućnosti valorizovala nevjerovatan talenat i potencijal", kazala je Jovićević.

Muška ekipa u Tromso ide nakon nevjerovatnog uspjeha i 18. mjesta na Evropskom prvenstvu.

"Naš trenutni rejting ne odražava pravi kvalitet ekipe, jer smatram da vrijedimo daleko više. To je naša muška selekcija potvrđivala na svakom prethodnom nastupu. Tim je sastavljen od prekaljenih igrača koji su prošli dobru i jaku školu i turnire bivše Jugoslavije, i samo je premor od učešća na prevelikom broju turnira sa jedne, i druge obaveze uslovljene egzistencijom sa druge, razlog nižem rejtingu. Sve to utiče i na nemogućnost pravih priprema za još bolji rezultat od onih koji su postizani, pa su se recimo u prošlosti na remi sa aktuelnim evropskim prvakom, nadovezivali iznenađujući porazi", naglasio je Miljanić.

A predsjednica tek formiranog Saveza, Vuković, naglasila je da će Tromso biti posljednje veliko takmičenje na kojem će naše selekcije nastupiti bez pravih i planskih organizovanih priprema.

"Sada nije bilo vremena, ali prioritet nove uprave biće uspjesi reprezentativnih selekcija i šah u školama. Savez će se potruditi da pomogne reprezentativcima, kako bi imali vremena za prave pripreme a deceniju dug projekat šah u školama, inoviraćemo i internet prezentacijama, sa učešćem naših velemajstora u radu sa djecom - istakla je Vuković i dodala da će gosti ŠSCG i prijestonice Cetinje 17. juna biti potpredsjednici FIBE.

"Čelnici svjetske federacije posjetiće ŠK Cetinje ,najstariji u Crrnoj Gori, odigrati simukltanku sa članovima kluba i dati smjernice u radu sa djecom", zaključila je predsjednica ŠSCG.

"Na pretposljednjoj Šahovskoj olimpijadi bili smo rangirani na 56. mjestu a završili smo 42. Na prethodnoj u Istanbulu smo remijem sa evropskim prvakom, Njemačkom, i pobjedom nad favorizovanom Grčkom, bili najveće iznenađenje na polovini takmičenja, ali smo potom nakon slobodnog dana igrali očajno. No, to je bilo iskustvo koje ća nam u budućnosti pomoći da se lakše nosimo sa pritiskom igranja na nekoj od prve četiri table olimpijade", uvjeren je Draško, koji je sjajnim rezultatima predvodio naš tim do 18. mjesta u Evropi.

Ivanović: ŠSCG ima odličan kadar

Predsjednik međuresorskog Radnog tima koji je ispitivao zakonitost rada crnogorskih sportskih organizacija i jedini inspektor za sport u crnoj Gori, Branimir Ivanović uvjeren je u sjajnu budućnost našeg šaha.

"Podatak da su ljudi iz našeg šaha u veoma kratkom vremenu pripremili svu dokumentaciju za zakonito registrovanje i inicijativa koju su pokrenuli prema državnimm organima pokazatalj je ogromnog potencijala šahista i šahovskih radnika. Kako drugačije objasniti i činjenicu da su naši šahisti ostvarivali sjajne rezultate, uprkos podatku da je ŠSCG funkcionisao na osnovu uredbe iz 1997. godine a da su netranspretnošću i iz ličnih interesa organi ranijeg upravljanja izbjegli primjene odredbi iz zakona od 2005. 2009 i 2011. godine?! Pokazatelj te netransparentnosti bilo je i Evropsko prvenstvo za mlade u Budvi u jesen prošle godine, organizovano sumnjivo, bez potrebne saglasnosti Vlade, i uz elemente korupcije i kriminala. Bio sam prisutan na posljednjoj Skupštini ŠSCG i obradovalo me je da se radilo samo o upravljačkoj, a ne i sportskoj krizi", kazao je Ivanović.

On je sugerisao ŠSCG da dobre projekte kandiduje za novac od konkursa za finasniranje sporta.

"Cilj nove uprave u Upravi za mlade i sport je da vrhunski sportski rezultati budu plod dobrog i organizovanog rada, a ne samo vrhunskog talenta i sticaja srećnih okolnosti. Naročita pažnja mora se posvetiti sportu u školama gdje se u pravo vrijeme moraju prepoznati talenti, koji će kasnije napredovati kroz rad saveza i da njihovi uspjesi budu odraz uređenog sistema", objasnio je Ivanović.

Bonus video: