Dodijeljene diplome i priznanja najboljima

Dekan Duško Bjelica je uručio posebna priznanja bivšim studentima Draganu Adžiću, Vlatku Đonoviću i Igoru Jovoviću
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 12:03h

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, na kome studira oko 500 studenata, proslavio je juče šest godina otkada postoji kao zasebna organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore. Tom prilikom organizovana je svečanost kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica sa Univerziteta, kulturnog, sportskog i javnog života Crne Gore.

Dekan fakulteta prof. dr Duško Bjelica kazao je da se neće osvrtati na početak koji nije bio lak, ali je istakao da su uspjeli da kvalitetno objedine crnogorski naučni i stručni kadar i stvore prostorne i materijalno tehničke uslove.

"Govoriću o onome što smo danas i sjutra - nezaobilazan oslonac u izgradnji humanistički orijentisane, masovne, ali i rezultatski prepoznatljive fizičke kulture, posebno sporta. Aktivno doprinosimo njenoj naučnosti, dinamičnosti, a posebno kompleksnosti",istakao je Bjelica.

Na fakultetu, koji je potpisao saradnju sa srodnim fakultetima u regionu i šire, ali i sa adekvatnim sportskim institucijama iz zemlje i inostranstva, postoji devet studijskih programa, uključujući i postdiplomske i doktorske.

Bjelica je poručio da jubilej obilježavaju velikim uspjesima studenata, saradnika i nastavnika, kao i činjenicom da su adresa za nauku, obrazovanje, vaspitanje i ljubav prema svom narodu i državi. Uspjesi, izdavačka djelatnost i međunarodna saradnja učinili su da „fakultet postane prepoznatljiv i kritici podložan subjekt društva“.

"To namjeravamo da budemo i ubuduće, jer se samo tako naša misija neće mjeriti godinama trajanja nego promjenama koje kreiramo, kako u vlastitom, tako i u međunarodnom okruženju, gdje smo odlično pozicionirani i prepoznatljivi", zaključio je Bjelica.

Na svečanosti su dodijeljene diplome studentima koji su diplomirali u ovoj godini, kao i najboljim sa svih studijskih programa. Ana Popović sa studijskog programa za sportske novinare je najbolji student Fakulteta za sport.

Bjelica je uručio posebna priznanja bivšim studentima, a sada uspješnim rukometnim trenerima Draganu Adžiću i Vlatku Đonoviću, košarkaškom treneru Igoru Jovoviću za izvanredne rezultate koje postižu kao stručnjaci na domaćoj i međunarodnoj sceni. Posebno priznanje je dodijeljeno i Fudbalskom klubu Sutjeska, po drugi put prvaku Crne Gore, rektoru prof. dr Predragu Miranoviću i prof. dr Dejanu Madiću, dekanu novosadskog Fakulteta za sport.

"Ovdje se osjećam kao na svom fakultetu i zbog toga mi je posebno drago što sam primio ovo priznanje. Naša dugogodišnja uspješna saradnja biće nastavljena i kroz evropske projekte i vjerujem da ćemo još mnogo rođendana zajedno proslaviti", kazao je Madić.

Studentski savez je uručio priznanje doc. dr Jovici Petkoviću, rukovodiocu studijskih programa na fakultetu za sport.

Na svečanosti je prikazan i film o fakultetu koji baštini dugu tradiciju - još od 1947. godine, kada je u sklopu Više pedagoške škole na Cetinju bio formiran i Odsjek za fizičko vaspitanje i nauku o čovjeku sa higijenom u dvogodišnjem trajanju.

Prelaskom u Nikšić 1963. godine Viša pedagoška škola prerasta u Pedagošku akademiju, koja kasnije mijenja naziv u Nastavnički fakultet, a 1987. godine dobija sadašnje ime Filozofski fakultet. Sve to vrijeme postojao je i Odsjek za fizičku kulturu, na kome je školske 1999/2000. upisana prva generacija studenata u četvorogodišnjem trajanju.

Od prije šest godina Fakultet za sport, na kome su česti gosti eminentni sportisti i sportski radnici, a studenti se redovno sa sportskih takmičenja u zemlji i inostranstvu vraćaju sa medaljama, postoji kao samostalna fakultetska jedinica.

Fakultet raspolaže Centrom za dijagnostikovanje u sportu, internet salom, sportskom bibliotekom, studentskim klubom, amfiteatrom, učionicama, savremenim kabinetima...

Bonus video: