„Crvena furija” želi da opravda zvanje najbolje reprezentacije u istoriji

Brazil će biti mjesto koje će potvrditi ili poreći nagađanja o kraju dominacije selekcije Španije
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 13:40h

Akuelni svjetski i evropski šampion. Evropski 2. put uzastopno. Zemlja iz koje su ovogodišnji osvajači Lige šampiona (Real Madrid) i Lige Evrope (Sevilja). Poraženi finalista Lige šampiona - takođe iz Španije (Atletiko Madrid). Ova generacija Španije je po mišljenju mnogih, najdominantnija u istoriji fudbala. Sigurno da onima koji neće biti navijači „furije” ovoga ljeta nakon ovih nekoliko rečenica stoji knedla u grlu i da se pitaju može li se dogoditi čudo, pa da neko ljetos savlada Špance.

Mnogo se ipak govori u posljednje vrijeme kako nailazi prekid dominacije „furije” u svjetskom fudbalu. Španci su čak i po kladionicama tek 4. favoriti za osvajanje takmičenja. Kao najčešći razlozi navode se debakl od Brazila u finalu Kupa konfederacija prošle godine (3:0), koji je pokazao da Španci nisu nepobjedivi, te činjenica da Barselona, čija je igra veoma slična igri reprezentacije, a i većina ključnih igrača nacionalnog tima dolazi upravo iz ovoga kluba, nije osvojila nijedan od tri najveća trofeja (Ligu šampiona, Primeru i Kup kralja) ove sezone.

Brazil će gotovo sigurno biti mjesto koje će nagađanja potvrditi ili poreći. Može pričati ko šta hoće, sve dok su pehari šampionata svijeta i Evrope u posjedu zemlje sa Pirinejskog poluostrva, Španija je svjetski fudbalski vladar.

Španci su se na SP kvalifikovali kroz jedinu grupu sa pet ekipa (sve ostale su imale po jednu više). U osam susreta, sa ekipama Francuske, Finske, Gruzije i Bjelorusije, reprezentativci Španije nisu poraženi nijednom, a neriješeno su igrali dva puta. Kvalifikacije su završili na čelu grupe, sa tri boda više od “trikolora”.

Između stativa španskog gola u Brazilu nalaziće se kapiten, golman Real Madrida, Iker Kasiljas. Jedino takmičenje koje je Real igrao a da ga nije osvojio ove sezone (liga) bilo je upravo ono u kojem na golu “kraljevskog kluba” nije stajao Kasiljas.

Iako je dugogodišnji kapiten reprezentacije, sigurno je da Kasiljas neće smjeti praviti greške (poput one iz finala Lige šampiona) ukoliko misli ostati na golu do kraja prvenstva svijeta, jer su mu potencijalne zamjene David de Hea i Pepe Rejna.

Idealna odbrana „furije” zamišlja se sa Cezarom Aspilikuetom, Đerardom Pikeom, Serhiom Ramosom i Đordijem Albom. Kada se uzme u obzir podatak da Španija nije primila gol u dva poslednja finala evropskih, te poslednje finale svjetskog prvenstva, djeluje da odbrana neće predstavljati problem u Brazilu.

Tek je u sredini teško zamisliti problem kada je ova selekcija u pitanju... Iniesta, Ćavi, Silva, Mata, Fabregas, Koke, Pedro, Kazorla, Alonso i Buskets. Zaista fantastično!

Dio ekipe koji je mnogima sumnjičav čine David Vilja, Fernando Tores i Dijego Kosta. Ukoliko bi napadač Atletika bio spreman za Mundijal, vjerovatno je da bi on bio prvi izbor selektora, međutim veliko je pitanje kakvog će zdravlja Kosta dočekati Svjetsko prvenstvo.

Sve što je reprezentacija Španije osvojila posljednjih godina, osvojila je upravo preko Vilje i Toresa, tako da kvalitet ove dvojice i njihovu mogućnost da doprinesu ekipi zaista ne treba dovoditi u pitanje, ma u kakvoj se formi nalazili.

Nema sumnje da će sve donesene odluke oko izbora tima biti na mjestu, jer će klupu Španije u Brazilu grijati jedini trener koji ima ujedinjene titule Lige šampiona, Svjetskog prvenstva i šampionata Evrope - Visente del Boske.

Španiji će rivali u grupnoj fazi takmičenja u Brazilu biti vicešampion svijeta Holandija, Australija i Čile, a ukoliko izbori osminu finala, što je svakako za očekivati, tamo je čekaju Brazil, Hrvatska, Meksiko ili Kamerun.

Ostalo je još samo da se vidi ima li Španija snage da odbrani titulu iz Južne Afrike i potvrdi zvanje najbolje reprezentacije svih vremena.

Bonus video: