Suđenje policajcima: Tvrde da su radili časno i pošteno

U sudnici su preslušani razgovori iz policijskog vozila koje je primjenom mjera tajnog nadzora bilo ozvučeno
125 pregleda 0 komentar(a)
policija, radar, Foto: Arhiva Vijesti
policija, radar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.06.2014. 07:45h

Pred specijalnim vijećem sudije Valentine Pavličić juče je u Višem sudu u Podgorici počelo suđenje saobraćajnim policajcima podgoričke policije Željku M. Petroviću i Tomislavu V. Škatariću zbog primanje mita.

Prema navodima optužnice Dražena Burića, zamjenika višeg državnog tužioca, njima se stavlja na teret da su u martu i aprilu 2013. uzeli novac da ne bi napisali prekršajne prijave vozačima zbog prekoračenja brzine.

Obojica su, iznoseći odbranu, negirali krivično djelo, ističući da nisu ni primili, ni tražili mito.

Petrović je kazao da je radio časno i pošteno: “Ili sam sankcionisao vozača, ili sam mu oprostio."

Njihov branilac advokat Dragoljub Đukanović, predložio je sudu da se saslušaju svjedoci, koji se pominju u optužnici da su navodno čašćavali saobraćajce. Njegovom predlogu protivio se Burić.

Petrović je kazao da je radio časno i pošteno: “Ili sam sankcionisao vozača, ili sam mu oprostio."

Juče su u sudnici preslušani razgovori iz policijskog vozila koje je primjenom mjera tajnog nadzora bilo ozvučeno.

Na jednom od snimaka čuje se razgovor kada su optuženi policajci zaustavili Vasa Ulića.

Škaratić je pitao kolegu "ko je to", a Petrović mu pojašnjava da je to Ulić “sto posto kum onoga Mugoše".

"Bagra. Ima li vozačku našu on?", pitao je Škatarić.

Na snimku se, između ostalog čuje da Škatarić govori Uliću da je počinio tri prekršaja i da je najmanja kazna "100 do 450 eura", ali i da ga Petrović pita je li mu sin jednom vozio “jaguara”.

"Jeste crnoga. Mugošin pobratim", odgovara vozač.

Nakon toga, čuje se Petrovićevo objašnjenje da su mu jednom pustili sina “zbog njega, ne zbog Mugoše” i da su ga, kada je bio pijan, doveli do kuće.

Nakon kraćeg razgovora, Petrović pita kolegu "što ćemo s' Vasom dobrijem", a potom se čuje da im se Ulić zahvaljuje i kaže "evo za jedno piće, kad ste vi fino sa mnom postupili".

Preslušan je i razgovor kada je zbog prekoračenja brzine zaustavljen Nebojša Boljević.

Škatarić mu govori da za taj prekršaj uzimaju vozačke, a Petrović da su od 6. januara kazne "praktično evropske". Nakon toga, Boljević pita da li može nešto da ih časti, a Petrović odgovara: "Možeš...Umrije ova Margaret Tačer".

Sljedeće što se čuje na snimku je Petrovićevo negodovanje. "E gubalo te majku ti... E pa ljudi moji, ja sam mislio da će ovaj fifti, a on, e bi li vjerova to groba ti Ćetkovoga", pita Petrović kolegu.

“Pravi čovjek daje 100 eura kad naiđe”

Svjedok Vaso Ulić je kazao da ne može prepoznati optužene, ali da možda bi da su u uniformi. Dodao je da je partrolu, koja mu je oprostila prekršaj častio 10-20 eura.

Preslušan je i razgovor snimljen kada je vozač Porto Montenegra Johan Stivens, častio policajce 100 eura. "Jesi viđeo kad naiđe pravi čovjek. Svaki dan na primjer Vesko Barović", kazao je Petrović.

Bonus video: