Govedarici će država platiti 63.000 eura

Neosnovano bio u pritvoru od 16. avgusta 2008. do 15. maja 2010.
213 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 06:50h

Sutkinja Osnovnog suda Mirjana Popović presudila je juče u korist bivšeg optuženog u sudskom procesu Morinj Mlađana Govedarice i naložila državi da mu plati 63.000 eura.

Govedarica, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima, tužio je Crnu Goru zbog pretrpljenih duševnih bolova.

Sutkinja Popović je odbila da dosudi 97.000 eura odštete koliko je tražio Govedarica, smatrajući da bi taj iznos predstavljao neosnovano bogaćenje tužioca.

Popovićeva je obrazlažući presudu kazala da je Govedarica bio neosnovano lišen slobode od 16. avgusta 2008. do 15. maja 2010.

“Pritvaranjem tužioca i njegovim lišavanjem slobode povrijeđeno je njegovo Ustavom zagarantovano pravo na ličnu slobodu, a zatim čast tužioca i ugled u sredini u kojoj živi”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju presude.

Dodaje se i da je sve to kod Govedarice izazvalo emocionalni poremećaj u vidu duševnih bolova jačeg intenziteta.

“Dosuđeni iznos predstavlja po nalaženju ovog suda pravičnu naknadu za pretrpljene duševne bolove, zbog čega je u dijelu tužbenog zahtjeva mimo dosuđenog iznosa za još 34.000 eura, sud zahtjev cijenio kao previsoko postavljen”, piše u presudi.

Država treba da plati i 975 eura sudskih troškova.

Punomoćnik Govedarice, advokat Goran Rodić, komentarišući presudu, kazao je da sudije prvostepenih sudova da bi izbjegli ukidanje i preinačavanje svojih odluka, prihvataju nametnuti stav viših sudskih instanci da se na ljudima koji su prošli golgotu zatvora i sumnjivog i proizvoljnog krivičnog postupka u višegodišnjem trajanju, štedi budžet.

Govedarica i Zlatko Tarle, koji je takođe dobio odštetu od 60.000 eura, pravosnažnom presudom oslobođeni su za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj 1991. i 1992. godine.

Istom presudom Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora, Gojnić na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, Lučić tri godine, na koliko je osuđen i Gligić, dok je Menzalin dobio četiri godine zatvora. .

Galerija

Bonus video: