Ćaćić: Sve sem polufinala je neuspjeh

"Sve sem toga za nas kao ekipu, i mene lično, bio bi neuspjeh. Mislim da imamo velikih šansi da to ostvarimo ako pokažemo zube i odigramo jako protiv Poljaka", kaže Ćaćić
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 09:43h

Dvomečom u gostima protiv Poljske, odbojkaši Crne Gore počinju drugo učešće u Evropskoj ligi.

U debitanskom nastupu u ovom takmičenju, kroz koje pobjednik može da izbori plasman u znatno kvalitetniju Svjetsku ligu, naša selekcija je prošle godine zauzela veoma dobro 5. mjesto u konkurenciji 12 reprezentacija, sa skorom od devet pobjeda i tri poraza.

Sa nekim promjenama u timu u odnosu na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, izabranici Slobodana Boškana u Evroligi imaju optimistički cilj...

"Plan je jasan, prolazak među četiri najbolje ekipe. Sve sem toga za nas kao ekipu, i mene lično, bio bi neuspjeh. Mislim da imamo velikih šansi da to ostvarimo ako pokažemo zube i odigramo jako protiv Poljaka", kaže za „Vijesti” primač servisa Vojin Ćaćić, koji je zajedno sa Lukom Babićem, zbog povrede skočnog zgloba, propustio kvalifikacije za EP, što je bio veliki hendikep za našu selekciju.

Nakon povlačenja iz reprezentacije Milana Markovića, zatim odluke da u ovoj akciji odmori (provede vrijeme sa porodicom) Ivan Rašović, te odbijanja da se priključi reprezentaciji Rade Papović, ali i ranijih odluka da za nacionalni tim, trenutno ili za stalno, ne nastupaju Luka Šuljagić, Aleksandar Milivojević i Marko Bojić, Evroliga će, kako je i najavio Boškan, biti prilika za neke mlađe igrače.

Ivan Ječmenica je već na dva posljednja meča kvalifikacija za EP pokazao da na njega može ozbiljno da se računa, veliku šansu će imati libero Budućnosti Nikola Lakčević, a priliku će dobiti i Luka Babić, Marko Vukašinović (debi), u odsustvu Marka Vujovića i Rajka Strugara. Vuk Medenica se već naigrao u kvalifikacijama, dok ostali, ipak, imaju više iskustva.

Osim Poljske, Crna Gora će igrati u grupi i sa Rumunijom, Grčkom i Azerbejdžanom. Osim Poljacima, „crveni” će gostovati i Rumuniji, dok će Grčku i Azerbejdžan dočekati u Budvi. Sa Poljacima, odbojkaškom velesilom, koja Evroligu igra sa drugim timom (najbolja ekipa nastupa u Svjetskoj ligi) igra se ovog vikenda.

"Ne igraju sa najjačim sastavom, nastupiće sa nekom B ekipom. Sa druge strane, znamo šta Poljska znači u odbojci. Sa kojim god tim da igraju, njihov cilj je uvijek jasan, da budu prvi", dodao je Ćaćić.

Lakčević i Vukašinović: Ovo je velika čast

Iako iza sebe ima tek jednu sezonu kao prvotimac Budućnosti, u kojoj je odigrao samo nekoliko mečeva (završnica plej-ofa i Kupa, ne računajući kontrolne mečeve), mladi Nikola Lakčević je dobio priliku da debituje na velikoj sceni.

"Ovaj iznenadni poziv za mene predstavlja veliku čast, nije mala stvar biti među 12 najboljih igrača u Crnoj Gori. Znam da imam malo iskustva u jakim mečevima i da je ovo moj debi, ali na svakoj utakmicu ću 100 odsto od sebe i truditi se da ispoštujem sve što selektor Boškan bude tražio od mene. Što se Poljaka tiče, o njima ne znamo puno, jer igraju sa drugom postavom, ali moje mišljenje je dok god budemo imali dobar i stabilan prijem, možemo da igramo sa svima", rekao je Lakčević.

Debitovaće i Lakčevićev saigrač iz Budućnosti, primač Marko Vukašinović, koji je međutim, za meč sa Poljskom prijavljen kao libero.

“Zaista mi je velika čast što imam priliku da predstavljam Crnu Goru u predstojećoj Evropskoj ligi. Takođe mi je jako drago što sam zaslužio poziv selektora i što imam priliku da radim i napredujem uz najbolje igrače koje naša zemlja ima. Malo me muči povreda lijevog koljena, zbog koje nisam trenirao mjesec dana, ali daću sve od sebe da pružim svoj trenutni maksimum i pomognem ekipi da dođe do što boljeg rezultata. Iako evropsku ligu ne igra sa najjačim sastavom, reprezentacija Poljske je vrlo jak i neugodan protivnik. Njihova liga je jedna od najboljih na svijetu, zbog čega imaju zaista veliki broj vrhunskih igrača, tako da nas svakako čeka jako težak posao u petak i nedelju. Uz čvrstinu i sigurnost u polju, možemo da im budemo ravnopravan protivnik", rekao je Vukašinović.

Poljaci sa juniorskim timom

Kako je objavljeno na sajtu Odbojkaškog saveza Crne Gore, Poljaci su za duel sa našom selekcijom prijavili uglavnom juniorski sastav.

Selekciju vodi Anžej Koval, poznato lice našoj javnosti, jer je trener Rešovije, koja je prošle sezone u Ligi šampiona igrala dva meča (i oba izgubila) od Budvanske rivijere.

Prvi meč sa Poljskom igra se danas (17.30 sati, TV prenost) u Milicu, a u nedjelju (20) u Valbšihu.

Galerija

Bonus video: