Nema odgovornih za pogibiju dvojice radnika fabrike oružja "Tara"

"Vještak je dao mišljenje da je do eksplozije došlo u trenutku kada je radnik fabrike R. Č. preko prethodno postavljenog tiskača, sastavljao pomoćni alat. Tom prilikom, najvjerovatnije usljed udara, trenja ili pritiska, došlo je do pretvaranja mehaničke energije u toplotnu energiju, koja je tako oslobođena upalila crni barut a potom i MTF smjesu, u alatu koji je bio postavljen na kolicima hidraulične prese"
81 pregleda 3 komentar(a)
Fabrika oružja Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Fabrika oružja Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.08.2018. 12:13h

Za eksploziju koja se krajem januara dogodila u fabrici "Tara aerospace" u Mojkovcu, a u kojoj su u pogonu za presovanje smrtno stradali zaposleni radnici Radovan Čobeljić i Maksim Vujičić tužilac je ocijenio da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica, za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, o čemu je sačinio službenu zabilješku i obavještenje.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, iz nalaza i mišljenja Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra Beograd, proizilazi da je vještačenjem utvrđeno da je 29. januara oko 8.39 časova došlo do eksplozije u požaru u fabrici "Tara aerospace" u Mojkovcu.

"Eksplozija i požar su se dogodili u pogonu "Velika presa" u kome se tog dana na hidrauličnoj presi, alatom za presovanje, vršilo presovanje smjese koja ulazi u sastav pirotehničkog kvadra za IC mamce. Vještak je dao mišljenje da je do eksplozije došlo u trenutku kada je radnik fabrike R. Č. preko prethodno postavljenog tiskača, sastavljao pomoćni alat. Tom prilikom, najvjerovatnije usljed udara, trenja ili pritiska, došlo je do pretvaranja mehaničke energije u toplotnu energiju, koja je tako oslobođena upalila crni barut a potom i MTF smjesu, u alatu koji je bio postavljen na kolicima hidraulične prese", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Tužilaštva.

Bonus video: