Policija sumnja i da su drogu htjeli da istovare u CG

Carinicima je, navodno, bilo sumnjivo što su u kontroli kontejnera ustanovili da je drveni pod bio naknadno dorađivan
192 pregleda 178 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 07:00h

Uprava carina uspjela je da zaplijeni rekordnu količinu kokaina ikada otkrivenu u Crnoj Gori - tovar od 250 kilograma skupocjenog bijelog praha pronađen je sakriven ispod banana prilikom kontrole kontejnera u Luci Bar.

Kontejneri sa bananama, nafilovani kokainom, krenuli su iz Ekvadora - Latinske Amerike, a brodom “Jilhan” italijanske MCI kompanije stigli su 3. juna uveče u Luku Bar.

Prema papirima kontejnere sa južnim voćem poslala je firma "Vimtcorp” iz Ekvadora, dok je kao primalac upisan “Rrapo company”, vlasnika Nazike Rrapaja iz Albanije.

Prema pratećoj dokumentaciji, kontejner sa kokainom iz Bara je trebalo da nastavi put kopnom do Albanije, iako je brod odmah po istovaru otplovio u tamošnju Luku Drač.

Nakon zapljene u slučaj su uključeni policija i specijalni tužilac, koji bi tokom istrage trebalo da dođu do podataka čija je droga u kontejnerima i ko je sve znao za to. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, inspektori provjeravaju da li je kokain uopšte trebalo da nastavi put do Albanije ili je naručilac u Crnoj Gori. Osim toga, preko Interpola će se tražiti i podaci kako je tovar stigao do italijanske luke Đoja Tauro, kao i gdje je sve vršen pretovar - utovar robe.

Drogu su carinici otkrili u srijedu 4. juna, nakon što su analizom procjene rizika, odlučili da isporuku iz Latinske Amerike stave “pod posebnu lupu”.

Kontejner sa bananama iz Ekvadora nije prošao pregled mobilnim skenerom, pa su carinici odlučili da izbace voće. Kada su krenuli da gledaju kontejnere jedan od tovara im se učinio posebno sumnjiv jer su na spojevima vidjeli svjež var. Nakon toga su ponovo skenerom lako utvrdili da taj kontejner ima duplo dno, nakon čega su specijalnim alatom otvorili “bunker”.

Uprava carina je nakon pronalaska obavijestila kolege iz policije, koji su se uključili u istragu oko toga kome je bila namijenjena droga vrijedna više od 12,5 miliona eura na crnom narkotržištu.

“Izvršeno je skeniranje kontejnera, nakon čega su pripadnici Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja Uprave carinica pristupili otvaranju kontejnera, uz korišćenje specijalizovanog alata za otkrivanje narkotika. Uočeno je da se u podu kontejnera nalazi specijalno izrađen bunker, gdje su bila sakrivena 223 pakovanja kokaina”, kazao je direktor Uprave carina Vladan Joković.

Na trakingu AIS-u nema podatka da je brod bio u Baru

Brod “Jilhan” je 25. maja iz Luke Drač krenuo do Luke Korsinia, a 28. maja i ka Luci Đoja Tauro, gdje je bio 4 dana. Brod je 2. juna isplovio iz Luke Đoja, a narednog dana prošao je Otrantska vrata. Cargo brod se može pratiti sve do 19 sati tog dana kada je bio na 10-11 milja od naše obale.

Tu tracking AIS-a prestaje (kao da je neko isključio transponder na brodu) i podataka o daljem kretanju nema, sve do 23.45 časova kada je brod bio na 7 milja od Ulcinja.

Špediterska kuća Interlog angažovana za prevoz “banana”

Tokom istrage o rekordno zaplijenjenoj drogi utvrđeno je da je špediciju kontejnera radila kuća “Interlog” iz Bara, čiji je vlasnik Erik Košuta. “Vijesti” su sinoć kontaktirale direktorku i ovlašćenu zastupnicu “Interloga” Nelu Vitić, koja nije željela da komentariše zaplijenjeni kokain.

“Ne dajem nikakve izjave”, kazala je ona. Vitić je u oktobru 2004. svjedočila na suđenju Vuksanu Cemoviću, osuđenom za šverc kokaina iz Venecuele u Crnu Goru.

Inspektori su juče pribavljali podatake o špediterskoj firmi i tome ko je i kako angažovao. Prema informacijama “Vijesti”, vozač kamiona, koji je trebalo da preuzme tovar, u srijedu je satima čekao na terminalu u Baru.

Galerija

Bonus video: