Bivši komandant Posebne jedinice tužio državu zbog mobinga

"Niko mi nije odgovorio ni na pismeni zahtjev, ali ni na poruke koje sam slao direktoru policije Slavku Stojanoviću"
408 pregleda 22 komentar(a)
Posebna jedinica, Foto: Arhiva Vijesti
Posebna jedinica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2014. 16:57h

Bivši komandant Posebne jedinice policije (PJP) Zlatko Maliković tužio je državu za mobing, zato što je već više od godinu neraspoređen u službi.

Na jučerašnjem ročištu u podgoričkom Osnovnom sudu on je istakao da je čitav radni vijek proveo u specijalnim jedinicama, da je PJP za godinu dana koliko je bio na njenom čelu ostvarila najbolje rezultate od kad postoji, te da ne postoji nikakav razlog za ono što su mu učinili.

“Imam korektan odnos sa svima u policiji, nikada nije bilo nikakvog izbjegavanja, niti zaziranja od mene od strane kolega, čak su me sa suzama ispratili kada sam raspoređen u Posebnu jedinicu”, rekao je Maliković. On je ispričao da je od 2012. bio komandant PJP, da su ga prošle godine prerasporedili na mjesto instruktora za fizičku obuku, na šta se on žalio, pa je to rješenje o njegovom preraspoređivanju ukinuto.

“Od tad sam neraspoređen. Pošto je tada već postavljen novi komandant PJP, a bilo je upražnjeno mjesto komandanta SAJ-a, ja sam tražio da me rasporede tamo, ali mi niko nije odgovorio ni na pismeni zahtjev, ali ni na poruke koje sam slao direktoru policije Slavku Stojanoviću”, naveo je Maliković.

Dodao je da je imao dobru saradnju sa Stojanovićem, te da bi volio da je sada tu, da ga pita kako se on osjeća zbog toga što je bez posla već skoro godinu i po.

“Ovo sam doživio kao lični i politički problem, jer ne postoji nikakav razlog za njihovo ovakvo postupanje. Obraćao sam se psihijatru koji mi je prepisao terapiju, ali nijesam htio da je uzimam”, kazao je Maliković.

Na pitanje Radomirke Raičević, zamjenice zastupnika imovinsko-pravnih interesa države, da li je zadržao istu zaradu koju je imao i kao komandant PJP-a, Maliković je potvrdno odgovorio. Na pitanje advokata Duška Jovovića da li je razmišljao o napuštanju policije, ukoliko ovakvo stanje potraje, on je rekao da jeste: “Imam 43 godine, u najboljoj sam fizičkoj i profesionalnoj snazi, vjerujte da mi nije ugodno u ovoj situaciji”.

Blagojević nije za komandanta

Odgovarajući na pitanje advokata Jovovića da li je novi komandant PJP Dragan Blagojević tu raspoređen za stalno i šta misli o njemu, Maliković je kazao da misli da je privremeno na tom radnom mjestu, da ga smatra vrhunskim profesionalcem i starješinom, ali da on nije zdrastveno sposoban da obavlja takav posao.

“Poznajem ga i cijenim puno, on je bio šef policije u Nikšiću, ali ovo je drugačije radno mjesto, on ima hipertenziju i slabo čuje”, rek je Maliković.

Bonus video: