„Kenguri” 3. put zaredom na prvenstvu

Prva dva nastupa na svjetskim prvenstvima "kenguri” su odigrali u Njemačkoj, 1974. i 32 godine kasnije
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2014. 10:41h

Svjetsko prvenstvo u Brazilu će biti 3. zaredom na kojem će nastupiti fudbalska reprezentacija Australije. „Kenguri” su prvi put na Šampionatu svijeta nastupili 1974. godine u SR Njemačkoj, a završili su ga kao posljednji u grupi, sa jednim bodom i bez postignutog gola. Na sljedeći nastup čekali su da se tamičenje vrati u Njemačku, odnosno 32 godine.

Na Mundijalu 2006. godine Australija je ostvarila najveći uspjeh u istoriji (osmina finala), a generacija fudbalera koji su nastupali za taj tim dobila je nadimak „zlatna generacija”. U grupi su imali po jednu pobjedu (Japan), remi (sa Hrvatskom) i poraz (od Brazila), što je bilo dovoljno da se kao 2. plasiraju među 16 najboljih. Utakmica osmine finala između Italije i Australije bila je prilično ujednačena, sa po nekoliko šansi na obje stane, da bi u 4. minutu nadoknade meča sudija svirao prilično kontroverzan penal za „azure”, a Toti sa bijele tačke donio svojoj zemlji prolaz u četvrtfinale. Italija je nakon toga postala šampion svijeta u čuvenom finalu sa Francuzima.

Četiri godine kasnije, u Južnoj Africi, Australija je imala isti učinak u grupi kao i u Njemačkoj, ali joj to ovoga puta nije donijelo prolaz u osminu finala, već su završili na 3. mjestu (iza Njemačke i Gane, a ispred Srbije).

Australija je do 2006. godine nastupala pod okriljem Fudbalske konfederacije Okeanije, da bi od 1. januara te godine prešla među članice Azijske kuće fudbala. Mnogo se govorilo o tome kako je to jedini način za razvoj ovoga sporta u Australiji, te se Fudbalski savez ove zemlje odlučio da to i uradi, što je Fifa podržala i odobrila.

„Kenguri” su se lako kvalifikovali za ovogodišnji Mundijal. Kvalifikacije su počeli od 3. faze, u kojoj su grupu završili kao prvoplasirani, ispred Omana, Saudijske Arabije i Tajlanda, da bi odlučujuću, 4. rundu završili na 2. mjestu (iza Japana), što je bilo dovoljno za direktan plasman na SP.

Poslije dva vezana debakla u prijateljskim utakmicama sa Brazilom i Fransuskom, rezultatima 6:0, FS Australije je u oktobru prošle godine otpustio Njemca Holgera Osijeka, na čije je mjesto došao Ejndž Postekoglu. Sadašnji selektor „kengura” je rođen u Grčkoj, a još kao fudbaler nastupao je za nacionalni tim Australije.

Dugogodišnji napadač Evertona, sada fudbaler Njujorka, Tim Kejhil, je već duže vrijeme najveća zvijezda ove reprezentacije. U ekipi nema do skoro veoma važnih Lukasa Nila (nije pozvan) i Breta Holmana (povukao se iz reprezentacije). Najpoznatija imena, uz Kejhila, su rezervni golman Borusije Dortmund, Mišel Langerak, kapiten Mile Jedinak, nekadašnji igrač italijanskih Empolija, Parme, Palerma i Lacija, 34-godišnji Mark Brešano...

Australija će u Brazilu igrati u grupi B, zajedno sa Španijom, Holandijom i Čileom, tako da je teško povjerovati da mogu ponoviti uspjeh iz 2006. godine.

Bonus video: