O Banu se može pisati iako nije javna ličnost

“Monitor” je bio osuđen zbog teksta “Prva familija Crne Gore”, u kojem je pobrojao koji su Đukanovićevi prijatelji obilježili “crnogorsku tranziciju” i kako
278 pregleda 8 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2014. 19:07h

Ustavni sud juče je, nakon četiri godine od podnošenja, usvojio žalbu nedjeljnika “Monitor” i poništio presudu Višeg suda u Podgorici, koji je novinare Milku Tadić-Mijović i Zorana Radulovića osudio na novčanu kaznu od 4.000 eura zbog navodne klevete premijerovog kuma Dejana Bana.

Sud je naložio Višem sudu da se ponovo izjasni, s tim što treba da uzme o obzir njegovo mišljenje da je kažnjavanjem novinara povrijedio slobodu govora zagarantovanu Ustavom. Mišljenje sudija Ustavnog suda je da su Radulović i Tadić-Mijović imali pravo da pišu o korišćenju društvene imovine. To što Dejan Ban, po čijoj tužbi su osuđeni, nije javna ličnost u ovom slučaju nije prioritetno.

“Monitor” je u tekstu “Prva familija Crne Gore” objavio da su “crnogorsku tranziciju obilježili Đukanovićevi prijatelji Veselin Vukotić, Veselin Barović, braća Dejan i Duško Ban Dragan Brković, Vuk Rajković, Goran Rakočević, Dušanka Jeknić, Radmila Vojvodić... “Većina njih, sada posjeduju bogatstvo i kompanije koje uspješno posluju, zahvaljujući specifičnim crnogorskim tržišnim uslovima, gdje su ljudi bliski bivšem premijeru uvijek na dobitku… Barovićevi saradnici iz Mie, braća Ban, biznis su unaprijedili kupovinom Pomorskog saobraćaja (trajekt Kamenari - Lepetani) koji su od državnih fondova dobili za cijenu jednaku godišnjem profitu ove unosne kompanije”, piše u tekstu, zbog koga su novinari osuđeni pred cetinjskim Osnovnim sudom, što je poslije potvrdio i podgorički Viši sud.

Ban je zbog navodne povrede časti i ugleda 26. oktobra 2007. tražio 30.000 eura. Direktorica “Monitora”, koji je kaznu odavno platio, i autorka teksta, rekla je da ih je obradovala odluka Ustavnog suda, ali je, ipak, izrazila rezervu.

“Bojim se da će i u ovom slučaju pravda biti spora, a možda i nedostižna. Ovo je druga odluka Ustavnog suda kojom se osporavaju kazne koje su niže sudske instance izrekle 'Monitoru', ali kao da to ne znači mnogo. Iako je, kao i u ovom slučaju, Ustavni sud prije više godina, osporio presudu u slučaju Kusturica protiv 'Monitira' i Nikolaidisa, mi od toga nemamo još ništa jer niže sudske instance još nijesu postupile prema presudi Ustavnog suda i mi se nalazimo u vakuumu - Ustavni sud nas je oslobodio, a visoku kaznu koju smo platili niže instance još ne obaraju”, rekla jer Tadić-Mijović.

Ona dodaje da su u nedjeljniku, ipak, ohrabreni odlukama Ustavnog suda, koje doprinose slobodi štampe.

Da vidimo ima li pravde ili je i ovo predstava

Direktorica “Monitora” Milka Tadić-Mijović pita šta da očekuju kada naše pravosuđe ne poštuje ni odluke suda u Strazburu. “

Prošlo je više godina od kada je kolega Veseljko Koprivica dobio presudu u sporu protiv Crne Gore, ali i dalje uredno svakog mjeseca isplaćuje kaznu koja je oborena u Strazburu. Dakle, ovdje nešto ne funkcioniše, uprkos odlukama Ustavnog suda i suda u Strazburu”, naglasila je Tadić.

Ona dodaje da će se sada vidjeti hoće li se ove odluke sprovesti ili samo služe da se pokaže EK kako ovdje ima pravde:

“A sve je još kao kod Kafke”.

Bonus video: