Upozorenje: Svi koji hrču moraju ići kod ljekara

Poremećaji tokom spavanja mogu izazvati bolesti srca, dijabetes, moždani udar...
90 pregleda 6 komentar(a)
par, spavanje, Foto: Shutterstock
par, spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2014. 07:13h

Procjenjuje se da oko 30.000 ljudi u Crnoj Gori pati od poremećaja disanja tokom spavanja, saopštila je dr Tamara Mašković.

Poremećaje disanja u spavanju karakteriše hrkanje, epizode prestanka disanja često praćene naprasnim buđenjem iz sna, te prekomjerni dnevni umor i pospanost.

Mašković je, na jučerašnjoj konferenciji posvećenoj problemima tokom spavanja, kazala da ti poremećaji izazivaju ozbiljne probleme, od blažih, ako što su dnevna pospanost, jutarnja glavobolja, do srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara, impotencije...

"Faktori rizika su nezdravi stilovi života, kao što su gojaznost, alkohol i pušenje, korišćenje sedativa. Kod lakših pacijenata dolazi do promjene načina života, dok ima i onih gjde su potrebne određene proteze i hirurške metode", kazala je Mašković.

Direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku dr Gordana Reljić kazala je da pri toj ustanovi od septebmra prošle godine funkcioniše Centar za poremećaje spavanja, koji je prvi takve vrste u regionu, i da su do sada imali 174 pacijenata.

"Čak 53 procenata je imalo teže poremećaje", kazala je Reljić, napominjući da će inicirati da se uvedu obavezni testovi za utvrđivanje tih poremećaja za određene profesije, ali i prilikom izdavanja vozačkih dozvola, budući da je pospanost uzrok brojnih saobraćajnih nesreća.

"San je jedan od najvažnijih faktora za zdravlje, ali ipak ne dobija pažnju koju zaslužuje", upozorila je Reljić.

Bonus video: