Počinje izrada nacionalnih smjernica za dojenje

"Ciljna grupa projekta su buduće majke, trudnice, porodilje i dojilje u Crnoj Gori koje su u riziku da odustanu od dojenja zbog nedostatka pouzdanih, tačnih i usaglašenih informacija"
0 komentar(a)
beba, dojenje, Foto: Shutterstock.com
beba, dojenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.06.2014. 12:56h

Udruženje Roditelji počelo je da izrađuje i distribuira smjernice za dojenje koje treba da budu nacionalni dokument za obezbjeđivanje najbolje prakse u toj oblasti.

Udruženje će, kako su naveli, izrađivati nacionalne smjernica za dojenje, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i ostalim relevantnim medicinskim ustanovama i one će biti distriburane u svim ginekološkim i pedijatrijskim ordinacijama u domovima zdravlja i porodilištima u Crnoj Gori.

"Ciljna grupa projekta su buduće majke, trudnice, porodilje i dojilje u Crnoj Gori koje su u riziku da odustanu od dojenja zbog nedostatka pouzdanih, tačnih i usaglašenih informacija i neadekvatne podrške dojenju u zdravstvenom sistemu Crne Gore, i javni medicinski radnici zaduženi za davanje savjeta u vezi sa dojenjem i pružanje podrške dojiljama“, kaže se u saopštenju Udruženja.

Smjernice će, kako se navodi, biti krovni nacionalni dokument koji će obezbijediti najbolje prakse za uspješno uspostavljanje dojenja, savjetovanje dojilja i postupanje zdravstvenih radnika u slučaju problema sa dojenjem.

"Projektom je predviđeno formiranje radne grupe za izradu smjernica, koju će činiti predstavnici Ministarstva zdravlja i drugih relevantnih institutcija, a članica udruženja Roditelji pratiće rad na izradi ovog dokumenta“, objasnili su iz Udruženja.

Kako su naveli, biće obezbijeđen i sastanak članova radne grupe sa ekspertom iz regiona koji će prenijeti iskustva u pisanju i usvajanju smjernica, i materijali u kojima je od vodećih svjetskih institutcija opisana praksa uspješnog uspostavaljanja dojenja i savjetovanja kod ovog problema.

"Na osnovu usvojenih nacionalnih smjernica za dojenje, udruženje Roditelji će izdati brošuru namjenjenu trudnicama i porodiljama, kojom će ih upoznati sa sadržajem smjernica i sa prihvaćenim praksama u savjetovanju u vezi sa dojenjem“, kazali su oni.

Brošura će biti podeljena trudnicama i porodiljama u direktnom kontaktu sa članicama Udruženja, ili u porodilištima.

Koordinatorka programa Dojenje u udruženju Roditelji, Ana Vujnović, kazala je da je problem ishrane novorođenčadi u Crnoj Gori veoma izražen na šta ukazuju podaci da, iako 76 odsto majki započne dojenje nakon porođaja, 19 odsto isključivo doji svoju djecu do šestog mjeseca života.

Ona je objasnila da je to značajno ispod svjetskog prosjeka od 37 odsto.

"Podatak da svega 35 odsto majki koje su započele dojenje kažu da su dobile pomoć pri dojenju od medicinskih radnika govori da je nedostatak pomoći i podrške dojenju jedan od glavnih uzroka izuzetno niske stope dojenja u Crnoj Gori”, kazala je Vujnović.

Iz Udruženja su podsjetili da je na Konferenciji za promovisanje dojenja u Evropi, koja je održana 2004. godine, u Dablinu, istaknuto da je dojenje jedan od najdjelotvornijih načina za unaprijeđenje zdravlja djece.

"Među rizicima prakse nedojenja su povećani rizik od više vrsta zaraznih bolesti kod djece, kao i više nezaraznih i hroničnih bolesti i povećan rizik od hospitalizacije, dok se među rizicima za majku navode povećani rizik za rak dojke i jajnika i rizik od pojave osteoporoze“, upozorili su iz Udruženja.

Bonus video: