DA LI STE ZNALI

Od čega sve štiti zeleno povrće

0 komentar(a)
šećer, dijete, povrće, Foto: Shutterstock
šećer, dijete, povrće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:14h

Poznato je da je zeljasto povrće (kupus, kelj, karfiol, brokoli) vrlo dobro za zdravo funkcionisanje debelog crijeva, ali nije detaljno objašnjeno zbog čega.

Naučnici su otkrili da zeljasto povrće sadrži antikancerogena hemijska jedinjenja koja se oslobađaju dok se povrće razlaže u debelom crijevu. 

Studija je urađena na laboratorijskim miševima i fokusirala se na to kako zeljasto povrće oblaže sluzokožu debelog crijeva, a riječ je o procesu koji traje između četiri i pet dana. 

Naučnici su istraživali hemijski sastav poznat pod nazivom indol-3-karbinol, koji se oslobađa dok žvaćemo zalogaj brokolija, kelja, kupusa... 

Savetuju da se zeljasto povrće pre konzumiranja ne prekuvava da ne bi izgubilo korisne antikancerogene sastojke. Kiselina u debelom crijevu modifikuje indol-3-karbinol koji nastavlja 'putovanje' probavnim sistemom i indoli deaktiviraju snažne estrogene koji pospešuju rast tumora. 

Studija je pokazala da je hrana bogata indolima zaštitila miševe od razvoja kancerogenih ćelija, čak i one koji su nakon prethodno obavljene genetske analize bili u visokorizičnoj grupi za razvoj karcinoma. 

Čak i kad je kod nekih miševa tumor počeo da se razvija, primenjen je odgovarajući režim ishrane bogat zeljastim povrćem i napredovanje tumora je zaustavljeno. 

Studija na miševima upućuje na to da na smanjenje rizika od razvoja raka debelog crijeva ne utiču samo vlakna sadržana u zeljastom povrću, već i važne molekule otkrivene u njima. Dalje studije će omogućiti da se otkrije da li te molekule na isti način deluju i na ljudski probavni trakt, prenosi B92.