Šef podgoričke policije tražio da ćute o zapljeni cigareta?

Unutrašnja kontrola, nakon tekstova u “Vijestima”, krenula je u istragu zakonitosti postupanja pojedinih službenika UP nakon što je zaplijenjen pun kamion cigareta
347 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 19:17h

Inspektori Unutrašnje kontrole MUP-a uzeli su izjavu i od šefa podgoričke policije Vojislava Dragovića u okviru istrage zakonitosti rada službenika policije prilikom oduzimanja 150 paketa cigareta na putu od Berana ka Rožajama, tvrde izvori “Vijesti”

Dragović je navodno saslušavan zbog toga što je inspektore Unutrašnje kontrole zanimalo zbog čega u dnevni bilten Operativno - komunikacionog centra nije 24. aprila unijeto da su zaplijenjene cigarete.

Izvor “Vijesti” je rekao da su šefovi u OKC-u, koji su bili dežurni tog dana, kazali Unutrašnjoj kontroli da u dnevni bilten nijesu unijeli podatak oko zapljene cigareta jer je to, navodno, od njih tražio Dragović.

Šef Centra bezbjednosti Podgorica nije želio da potvrdi ali ni da demantuje informaciju oko njegovog navodnog ispitavanja u okviru te istrage.

“Nemam ovlašćenje da dajem bilo kakve izjave. To sve možete dobiti preko PR službe MUP-a”, kazao je Dragović.

Šef Unutrašnje kontrole rada UP Drago Spičanović, kazao je “Vijestima” da je istraga u tom predmetu još u toku i da zato ne može da otkriva detalje iz istrage.

“Sve je još u toku. Kada se završi postupak, znate na koji način možete doći do svih podataka”, kazao je Spičanović.

“Vijestima” iz MUP-a još nije odgovoreno da li je saslušavan Dragović, iako su pitanja poslata još prošlog petka.

Unutrašnja kontrola, nakon tekstova u “Vijestima”, krenula je u istragu zakonitosti postupanja pojedinih službenika UP nakon što je zaplijenjen pun kamion cigareta na putu ka Rožajama.

Inspektori MUP-a su do sada utvrdili da je tužilac iz Berana za zapljenu švercovane robe saznao tek 12. maja, gotovo dvadesetak dana poslije oduzimanja kamiona.

Zbog toga inspektori pokušavaju da utvrde ko je po liniji rada u policiji imao zakonsku obavezu da obavijesti odmah tužioca, te ko je slučaj i zbog čega zataškavao.

Prvi na udaru zbog nesavjesnog rada je šef beranske policije Veselin Krgović, protiv kojeg će biti pokrenut disciplinski postupak, zbog toga što je utvrđeno da je lažno informisao pretpostavljene.

Krim - tehničari su u oduzetoj hladnjači pronašli 150 paketa duvanskih proizvoda bez akcizne markice, koje je nakon pisanja “Vijesti” preuzelo tamošnje tužilaštvo. Da nije bilo istrage lista, koje su fotografisale kamion sa cigaretama, zaplijenjena roba bi bila vraćena vlasniku.

“Vijesti” su 12. maja dobile informaciju da je načelnik beranske policije naredio da se kamion sa oduzetom robom pusti da nastavi put ka granici sa Srbijom i da su u pratnju do granice trebali da idu komandir beranske policije Marijan Račić i policajac Duško Lazović.

Ekipa "Vijesti" je tog dana posmatrala kako je policijski automobil (P-BA001) za čijim je upravljačem bio Račić, do rampe Granične policije dovezao vozača kamiona Raša Šabotića (53), koji je, nakon par minuta, u pratnji tog i policijskog vozila registracije (P-RO001), napustio krug kamionom punim cigareta - "trokadero" i "merlin".

“Mercedesovo” vozilo puno švercovanih duvanskih proizvoda, međutim, nakon što su reporteri “Vijesti” uspjeli da fotografišu njegovo kretanje, parkiralo se u krugu CB Berane.

Iz Uprave policije tada su potvrdili da su cigarete oduzete i ponudili zanimljivo objašnjenje za jednosatnu vožnju. Odgovorili su da su službenici policije tada pratili kamion kako bi Šabotiću vratili robu za koju je imao dozvolu, ali da su se vratili jer su ustanovili da je “rampa na hladnjači vozila bila neispravna”.

Galerija

Bonus video: