Holandija: Van Gal i stara škola fudbala

Očekuje se da Holandija izbori jedno od prva dva mjesta u grupi B, u kojoj će im rivali biti Španija, Čile i Australija
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 13:38h

Holandija je reprezentacija koja je najviše puta igrala finala svjetskih prvenstava, a da isto nikada nije osvojila.

Prva dva puta gubila je finala od domaćina takmičenja - 1974. godine od SR Njemačke i četiri godine kasnije od Argentine, da bi na prošlom prvenstvu svijeta od nje bolja bila Španija nakon produžetaka.

Tokom 70-ih godina Holanđani su obogatili fudbal novim stilom igre, koji je dobio naziv "totalni fudbal".

Ovaj stil igre nastao je u Fejnordu i Ajaksu, a usavršili su ga plejmejker Holandije Johan Krojf i tadašnji selektor reprezentacije Rinus Mikels. Totalni fudbal je karakterisalo to što je svaki igrač u timu mogao da igra gotovo svaku poziciju na terenu (osim golmana, naravno), i svi su igrali i odbranu i napad.

Barselonina tiki-taka (koju je u španski klub prvi uveo upravo Krojf) vuče korijene iz ovog načina igre, što se može i vidjeti gledajući utakmice reprezentacije Holandije iz 70-ih godina.

Koliko je svijet bio očaran ovim stilom fudbala, potvrđuje i izjava Brazilca Karlosa Alberta, koji je kao kapiten "karioka" podigao trofej prvaka svijeta 1970. godine: "Jedini tim koji sam vidio da radi stvari na drugačiji način bila je Holandija na Mundijalu u Njemačkoj 1974. godine. Od tada mi sve izgleda manje ili više jednako".

Djelovalo je kao da Holandija nikada neće uspjeti da osvoji prvenstvo svijeta nakon dva izgubljena finala zaredom i pored takve igre. I nijesu imali većih šansi to da urade, sve do prvenstva u Južnoj Africi 2010. godine.

Tada se Holandija u finalu sastala sa Španijom, međutim, Španci su u to vrijeme bili oni o čijoj su se igri pisale bajke (iako je „furija” svaki meč nokaut faze pobijedila minimalnim rezultatom). I, za razliku od Holandije 30-ak godina ranije, Španci su to i opravdali.

Uz ova tri srebra Holanđani su po jednom igrali polufinale i četvrtfinale svjetskih prvenstava, dok su u dva navrata ispadali u osmini finala, a isto toliko puta takmičenje su završavali u prvoj fazi. Jedino zlato osvojili su na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, 1988. godine.

Holandija je bila veliki favorit svoje grupe (Rumunija, Mađarska, Turska, Estonija i Andora) pred početak kvalifikacija za SP u Brazilu, ali se nije očekivalo da će od 10 utakmica pobijediti čak devet, te jednom (sa Estoncima) odigrati neriješeno. Holanđani su prosječno 3,4 puta po susretu tresli mreže protivnika u kvalifikacijama.

Na klupi “lala” nalazi se legenda svjetskog fudbala, Luis van Gal. Nekadašnjem treneru Ajaksa, Barselone, Bajerna i AZ Alkmara ovo je drugi mandat u selekciji svoje zemlje, nakon što je na istoj poziciji bio od 2000. do 2002. godine. Van Gal će poslije Mundijala napustiti stručni štab Holandije (zamijeniće ga Gus Hidink) i preuzeti Mančester junajted.

Rezultat Holanđana u Brazilu najviše će zavisiti od raspoloženja kapitena Robina van Persija i Arjena Robena. Van Persi je dosta kuburio sa povredama ove godine, a njegov Mančester junajted imao je najgoru sezonu u skorijoj istoriji, tako da će jedan od najboljih napadača na svijetu biti i te kako motivisan ovoga ljeta. Roben je, sa druge strane, imao odličnu sezonu i sa Bajernom osvojio duplu krunu.

Van Galovu koncepciju je poremetila teška povreda veziste Rome, Kevina Strotmana, koji je od strane selektora „lala” podvučen kao ključni igrač reprezentacije. Van Gal je nedavno istakao da će zbog izostanka Strotmana na Mundijalu promijeniti formaciju i da će zaigrati 5-3-2, „taktiku stare škole holandskog fudbala”.

Još jedna loša vijest stigla je prije svega nekoliko dana, kada se povrijedio i Van der Vart, koji će zbog toga takođe propustiti SP. Uz Van Persija i Robena ključni dio ekipe čine sjajni Vesli Snajder i Klas-Jan Huntelar.

Očekuje se da Holandija izbori jedno od prva dva mjesta u grupi B, u kojoj će im rivali biti Španija, Čile i Australija.

Ukoliko se plasira među 16 najboljih, tamo će ih čekati duel sa Brazilom, Hrvatskom, Meksikom ili Kamerunom.

Galerija

Bonus video: