Premijerski eros: Pjesnički biseri Jadranke Kosor i Iva Sanadera

Koliko je poznato, aktuelni crnogorski premijer nije se oprobao u sličnim kreativnim avanturama
115 pregleda 3 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.06.2014. 12:33h

Malo je poznato da su bivši premijeri Hrvatske Jadranka Kosor i Ivo Sanader ljubitelji erotske poezije. Studente i stručnjake koji su se u Zadru okupili na seminaru “Dani seksualnosti” iznenadili su “brutalni” stihovi čiji je autor Sanader, ali je pravo iznenađenje bila erotska poezija Kosorove, piše “Slobodna Dalmacija”.

“Tko će me, ah, tko će me, konačno, muški? / Dosta mi je polovnjaka. / Hoću, konačno, muški da me se. / Balkanski…”, piše pjesnički zaneseni Sanader.

Tako glasi prvi stih pjesme Ive Sanadera objavljene 1987. godine u Slobodnoj Damaciji i naslovljenje “Nenia Salonitana”, koja je nakon više od 20 godina od izlaska postala inspiracija za pozorišnu predstavu.

Njegova pjesma posvećena misterioznoj osobi s inicijalima J.P., toliko se dopala Mani Gotovac, da je, kako piše Jutarnji list, naumila mladalački pjesnički opus bivšeg premijera uvesti u teatar.

Mani Gotovac odlučila je za godinu dana osnovati privatni teatar koji će izvesti tekst nadahnut stihovima iz Sanaderove mladosti.

"Ta seksualno eruptivna pjesma isprovocirala me da priredim komad koji bi se bavio u nas veoma prisutnim licemjerjem javnog izigravanja konzervativnih i katoličkih vrijednosti iza kojeg se krije privatno ponašanje posve u neskladu s istima", otkriva Mani Gotovac.

"Studente je iznenadio njegov izražaj, to više što je te pesme Sanader pisao u zrelim godinama", izjavio je za “Slobodnu Dalmaciju” zadarski pisac Želimir Periš, nakon Večeri erotske poezije održane u okviru seminara u Studentskom klubu.

“Slobodna Dalmacija” objavila je i stihove erotske pjesme Jadranke Kosor, pod naslovom “Noćas”, gdje se može pročitati: “Obeščašćene su moje krizanteme / zloslutni vjetar nije plakao nad mirisom tamjana / bilo je dugo i nije bilo lijepo / Ej ti voljela sam te jednom / Ej ti sjećaš li se tih sati / Znala sam / da će drage ptice uginuti od srama / kada me ugledaju prezrenu / zbog mojih ruku koje su noćas prodale našu istinu / I Suncu / koje nikad nije voljelo / nabrekoše grudi / Mi / u koloni jedan po jedan / brojimo ja tebi on meni... Uh, to je to.

Zadar je, piše “Dalmacija”, jedini hrvatski grad koji ima “Dane seksualnosti”, u organizaciji Udruženja studenata psihologije “Kasper”.

Kako navodi list, u zadarski klub “Božo Lerotić” nije mogla stati polovina zainteresovanih, a među predavačima je bio i jedan sveštenik, koji je govorio o celibatu.

Crnogorski ex-premijer Lukšić se ogledao i u poeziji, ali se nije odvažio na erotske izazove. Koliko je poznato, aktuelni crnogorski premijer nije se oprobao u sličnim kreativnim avanturama. Premda bi zasigurno bilo zanimljivo čuti takve uratke Sanaderovih i Kosorkinih crnogorskih kolega.

Nažalost, ovdje bi premijerski eros morao biti lišen – ženskog pisma, budući da Crna Gora još uvijek nije imala premijerku. Izgleda da se crnogorski političari boje sanaderizacije, čak i u ovom obliku...

Bonus video: