UnderhillFest otvara dokumentarac "Pet metara od slave"

Film “Pet metara od slave” skreće pažnju na neispričanu istinitu priču o pratećim vokalima nekih od najvećih legendi
68 pregleda 0 komentar(a)
Undehill Fest, Foto: Vijesti
Undehill Fest, Foto: Vijesti
Ažurirano: 03.06.2014. 07:48h

Jubilarno peto uzdanje Telekom UnderhillFesta biće otvoreno večeras u 20 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu, projekcijom Oskarom nagrađenog dokumentarca “Twenty Feet from Stardom” (Pet metara od slave) Morgana Nevila. Nakon filma, u CNP-u u 22 i 30 biće održan i koncert crnogorskog sastava “Deep Thoughts”, saopštili su organizatori na juče održanoj konferenciji za novinare.

Film, koji će otvoriti ovogodišnje izdanje UnderhillFesta, skreće pažnju na neispričanu istinitu priču o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih legendi XX vijeka. Podjednako pobjedonosan i srceparajući, film je istovremeno omaž neispjevanim glasovima koji su doprinijeli obliku i stilu popularne muzike. Uz rijetke arhivske snimke i muziku bez premca, “Pet metara do slave” se ponosi intimnim intervjuima sa Brusom Springstinom, Stivi Vonderom, Mikom Džegerom i Stingom, između ostalih. Ove svjetski poznate ličnosti nisu u centru pažnje filma, već životne priče brojnih pratećih vokala.

Vuk Perović, umjetnički direktor festivala, izdvojio je i kvalitetan program regionalne i međunarodne selekcije UnderhillFesta.

“Drago nam je da će ove godine, kada slavimo naš mali jubilej, na festivalu biti prisutni naši raniji gosti.

Sa novim ostvarenjima, kada je riječ o regionalnoj takmičarskoj selekciji, stižu Željka Sukova i Marija Džidževa (dobitnice nagrada na prethodnim festivalima)”, kazao je Perović najavljujući da će se i u međunarodnoj selekciji naći velika imena dokumentarizma kao što je Erol Moris i njegov film “Nepoznato poznato”.

Selekciju filmova za peto izdanje UnderhillFesta napravili su Anđelka Nenezić, direktorica festivala i Vuk Perović.

Od četvrtog do 12. juna projekcije će se održavati svake večeri u sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, a o nagradama (Maslačak) u sve tri kategorije, odlučivaće žiri u sastavu dokumentarista Robert Zuber iz Hrvatske, režiser Mirko Matović iz Crne Gore i režiser Rajko Petrović iz Srbije.

Bonus video: