Čile: Cilj je novi susret sa Brazilcima

Od 2012. godine na klupi Čileanaca sjedi 54-godišnji trener iz Argentine, Horhe Sampaoli
0 komentar(a)
Čile, Foto: Beta/AP
Čile, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.06.2014. 14:50h

Kao i Engleska, Francuska, Južna Koreja i još nekoliko reprezentacija, i Čile je najveći uspjeh u istoriji prvenstava svijeta ostvario kada je bio domaćin ovog takmičenja. Za razliku od Engleza i Francuza, južnoamerička selekcija nije osvojila Mundijal, ali nije ni ostala bez medalje kao Južna Koreja, jer je (poslije poraza od Brazila u polufinalu) u duelu za 3. mjesto 1962. godine, minimalnim rezultatom savladala reprezentaciju Jugoslavije. Eladio Rohas je pobjedonosni pogodak u tom meču postigao nakon šuta u 90. minutu, prilikom kojeg je lopta zakačila jednog od odbrambenih igrača Jugoslavije i promijenila smjer, te tako zbunila golmana Šoškića.

Poslije ovoga, najbolji rezultati Čilea bila su dva plasmana među 16 najboljih, 1998. godine u Francuskoj i na prošlom prvenstvu svijeta, u Južnoj Africi. Čileanci su i ova dva takmičenja završavali nakon duela sa „kariokama”, a zanimljivo je da su ove dvije selekcije potencijalni rivali takođe u osmini finala Mundijala u Brazilu (ukoliko domaćin izbori 1, a Čile 2. mjesto u grupi, ili obratno).

Kada je Kopa Amerika u pitanju, Čile ima devet medalja (od kojih su pet osvojili kao domaćini prvenstva), četiri srebrne i pet bronzanih.

Kvalifikacije za SP 2014. godine završili su na 3. mjestu, sa jednako pobjeda kao i prve dvije ekipe, ali sa dva remija (boda) manje od Kolumbije, odnosno četiri od Argentine.

Od 2012. godine na klupi „crvenih” sjedi 54-godišnji Argentinac, Horhe Sampaoli.

Najveće zvijezde ove ekipe su Aleksis Sančes i Arturo Vidal. Sančes je ove sezone bio jedan od najboljih pojedinaca Barselone, a posebno se pamti njegov izvanredan pogodak protiv Atletika u posljednjem kolu Primere. Za Vidala se pričalo kako zbog operacije desnog koljena neće nastupiti u Brazilu. Sampaoli ga je ipak uvrstio na spisak od 23 igrača, ali je i dalje neizvjesno da li će uspjeti da se oporavi do početka takmičenja. Sančesu će u napadu pomagati fudbaler Valensije, Eduardo Vargas i Maurisijo Pinilja iz Kaljarija. Poznata imena sredine terena osim Vidala su Karlos Karmona iz Atalante i Žan Bosežur, igrač Vigana. Kapiten ekipe je čuvar mreže Real Sosijedada, Klaudio Bravo, a njemu će posao pokušati da olakša odbrana predvođena Garijem Medelom (Kardif), Maurisiom Islom (Juventus).

Čile će se ljetos takmičiti u grupi B sa aktuelnim svjetskim i evropskim šampionom, Španijom, vicešampionom svijeta Holandijom i selekcijom Australije. Imaće Čileanci veoma težak zadatak da se plasiraju u osminu finala, ali ukoliko bi to nekako uspjeli, tradicija kaže da bi ih tamo čekao Brazil.

Aktuelni šampion i vicešampion svijeta stoje na putu Čileancima ka novoj osmini finala

filip vučković

Bonus video: