Bijenale arhitekture: Akcenat na četiri objekta koja treba staviti u funkciju

„Smatramo da je ovo dobar put, da se ovakvim projektom, prezentiramo u inostranstvu, a da dodatnu poruku pošaljemo i Crnoj Gori“
1 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.06.2014. 11:43h

Crna Gora će se na venecijanskom Bijenalu arhitekture predstaviti sa četiri projekta, koji predstavljaju prikaz zgrade poslijeratnog graditeljskog nasleđa sa potencijalnim scenarijom razvoja.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović podsjetio da će 14. Bijenale arhitekture biti održan od 7. juna do 23. novembra u Veneciji i da je otvaranje Crnogorskog paviljona predviđeno za 5. jun.

Gvozdenović je rekao da će Crna Gora predstaviti objekat kajakaškog kluba Galeb - plaže Labud u Podgorici, Spomen Dom u Kolašinu, Dom revolucije u Nikšiću i hotel Fjord u Kotoru.

„Radi se o projektima koji predstavljaju jedno posebno blago, i to blago smatramo da treba da prezentiramo, ali i blago koje treba da stavimo u funkciju.To je blago koje ima kvalitet nasijeđa, ali i kvalitet budućnosti“, rekao je Gvozdenović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Vlada se intenzivno bavi projektom vezanim za Dom revolucije u Nikšiću.

„To je objekat koji nije stavljen u funkciju. Smatramo da jednim novim modelom možemo tom projektu da damo novu šansu“, rekao je Gvozdenović, navodeći da se Ministarstvo bavi i hotelom Fjord.

Za revitalizaciju i stavljanje u funkciju tih objekata, kako je dodao, Crnoj Gori će trebati finansijska i druga podrška.

„Smatramo da je ovo dobar put, da se ovakvim projektom, prezentiramo u inostranstvu, a da dodatnu poruku pošaljemo i Crnoj Gori“, zaključio je Gvozdenović.

Komesar Crnogorskog paviljona Dijana Vučinić kazala je da će osim nje Crnu Goru na Bijenalu u Veneciji predstavljati Boštjan Vuga, Simon Hartman, Ilka i Andreas Rubi i Nebojša Adžić.

Ona je navela da su projekti predstavljeni, kroz aktivnu kampanju, na veb sajtu i na društvenim medijima, kako bi se zainteresovani mogli bolje upoznati sa njima.

„Sad već možemo da kažemo da imamo impresivnu gest /guest/ listu međunarodne arhitektonske javnosti za otvaranje paviljona i da su na društvenim medijima, i uopšteno, jako aktivne društvene diskusije o ovim projektima koje predstavljamo“, kazala je Vučinić.

Prema njenim rječima, sva četiri projekta su ušla u publikaciju koju nazivaju Biblija arhitekture novijeg doba.

Vučinić je kazala da nije toliko značajno sugerisati kakav bi bio program koji će relativizoavati objekte.

„Važno je sugerisati posmatraču koliko su stvarno bogati potencijalom ovi objekti, tako da bilo ko ko vidi sami objekat će shvatiti da je to nešto što mora biti iskorišteno“, rekla je Vučinić.

Ona je napomenula da projekti nijesu u svrsi zaštite objekata.

„Naša obaveza u ovom trenutku je da prepoznamo to što je vrijedno kod ovih objekata i da se pobrinemo da ovi objekti budu u upotrebi u nekom narednom periodu“, objasnila je Vučinić.

Komesar Crnogorskog paviljna Nebojša Adžić rekao je da je učešće Crne Gore na venecijanskom Bijenalu višeznačno korisno.

„Htjeli smo da ukažemo najprije da naš crnogorski prostor postoji, da arhitektonska scena postoji, da imamo arhitektonsko naslijeđe koje treba da sačuvamo“, naveo je Adžić.

Projektima je, kako je dodao, napravljena i turistička ponuda Crne Gore i njenih potencijala.

Bonus video: