Brazilska Venecija luda za fudbalom

Ovo je jedan od gradova „najluđih za fudbalom” u cijelom Brazilu. Zaista je teško reći koji od tri najveća kluba iz Resifea ima najstrastvenije navijače, Sport, Nautiko ili Santa Kruz
69 pregleda 0 komentar(a)
Resife, Foto: Reuters
Resife, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2014. 10:53h

Resife je glavni i najveći grad brazilske savezne države Pernambuko. Grad se nalazi na mjestu gdje se rijeke Beberibe i Kapibaribe ulivaju u okean. Resife je najveća luka Atlantskog okeana. Ime grada je aluzija na kamene grebene koji se nalaze na njegovoj obali.

Glavna karakteristika Resifea je veliki broj rijeka, ostrvaca i preko 50 mostova, zbog kojih je i dobio nadimak Brazilska Venecija. Grad je poznat i po prelijepim plažama, a zanimljivo da je u njemu od 1995. godine zabranjeno surfovanje zbog opasnosti od napada ajkula.

Gradsko područje Resifea je glavna industrijska zona savezne države. Najvažniji je komercijalni centar sjevernog i sjeveroistočnog Brazila sa više od 85 hiljada poslovnih preduzeća.

Svoju istoriju počeo je sredinom 16. vijeka, kao mjesto na kojem su se nalazile ribarske kolibe, gostionice i skladišta, na delti rijeka Beberibe i Kapibaribe, u kapetaniji Pernambuko.

Ovo je jedan od gradova „najluđih za fudbalom” u cijelom Brazilu. Zaista je teško reći koji od tri najveća kluba iz Resifea ima najstrastvenije navijače, Sport, Nautiko ili Santa Kruz.

Sva tri kluba su kroz istoriju imala uspjeha, međutim, mora se izdvojiti Sport, koji u svojim vitrinama ima trofeje šampionata Brazilieiro (1987.) i kupa Brazila (2008. godine).

Ovo će biti 2. put da Resife ugošćava Svjetsko prvenstvo, nakon što je 1950. godine bio domaćin jednog meča Mundijala. Tada se utakmica između Čilea i SAD-a igrala na stadionu „Ilja do Retiro”.

Solarna energija snabdijeva stadion ili šest hiljada ljudi

Arena Pernambuko je dio kompleksa u Resifeu koji uz stadion obuhvata hotel, restorane, tržne centre, bioskope... Projekat se smatra ekonomskim katalizatorom za stalnu ekspanziju Grande Resifea. Stadion je smješten u opštini Sao Lourenso da Mata, a svega 19 kilometara udaljen je od međunarodnog aerodroma Gvararapes.

Kompanija „Odebreht energija”, uz partnerstvo sa „Neoenergijom”, izgradila je malu solarnu elektranu u Pernambuko areni. Elektrana je dio istraživačkog programa i razvoja solarne energije u zemlji.

Kada ne snabdijeva stadion, energija generisana u elektrani biće dovoljna da zadovolji potrebe 6.000 ljudi. Zbog ovoga stadion nosi nadimak „zelena arena”.

Stadion je u djelimičnom vlasništvu fudbalskog kluba Nautiko, koji od prošle godine na njemu igra domaće mečeve.

Bonus video: