Ražnatoviću tri mjeseca zatvora zbog povrede novinara Mirka Boškovića

Kako prenosi TV Vijesti, presudu je u podgoričkom Osnovnom sudu donijela sudija Jelena Pejović
163 pregleda 7 komentar(a)
Danilo Marunović, Mirko Bošković, Foto: Boris Pejović
Danilo Marunović, Mirko Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.06.2014. 17:45h

Podgoričanin Nikola Ražnatović osuđen je na danas na tri mjeseca zatvora zbog nanošenja teške tjelesne povrede novinaru Mirku Boškoviću, u noći između 9. i 10. septembra 2012. godine.

Kako prenosi TV Vijesti, presudu je u podgoričkom Osnovnom sudu donijela sudija Jelena Pejović, koja je ujedno Ražnatoviću i Drašku Mirkoviću, oslobodila od optužbi da su tom prilikom počinili nasilničko ponašanje, odnosno fizički napali reditelja spota za promociju LGBT prava Danila Marunovića i glumca Todora Vujoševića.

Sudija je obrazlažući oslobađajuću presudu kazala da je sud, imajući u vidu odbrane optuženih i svjedoka, odlučio da su pomenutom događaju doprinijeli i oštećeni.

Za advokata odbrane ovakva presuda je očekivana.

"Mogu da kažem da smo se nadali ovakvoj presudi ali je nismo iskreno očekivali, s obzirom da na veliki pritisak koji su vršili pojedini mediji i neke NVO koje se bave zaštitom prava LGBT populacije. Međutim, sudija Jelena Pejovć je donijela zakonitu i pravičnu odluku koja će, nadam se, biti potvrđena na Višem sudu. Što se tiče teške tjekesne povrede, za koju je osuđen okrivljeni Ražnatović, smatram da tu ima prosora za žalbu Višem sudu, s obzirom na to da je teška tjelesna povreda utvrđena 40 sati posle događaja", kazao je za TV Vijesti advokat odbrane Pavle Radonjić.

Advokat odbrane Pavle Radonjić, je najavio da će se najvjerovatnije žaliti na dio presude kojim je Ražnatović osuđen na tri mjeseca zatvora.

"Nadali smo se ovakvoj presudi, ali je nijesmo očekivali s obzirom na veliki pritisak koji su vršili pojedini mediji i neke NVO koje se bave zaštitom prava LGBT populacije. Međutim, sudija je donijela zakonitu i pravičnu odluku, koja će nadam se biti potvrđena i na Višem sudu. Što se tiče teške tjelesne povrede za koju je osuđen okrivljeni Ražnatović na tri mjeseca, smatram da tu ima prostora za odbranu, da se žali Višem sudu obzirom da je teška tjelesna povreda utvrđena 40 sati poslije događaja, tako da postoji prostora za žalbu", rekao je Radonjić.

Reagovanje Vujoševića, Marunovića i Boškovića

U zajedničkom saopštenju Todora Vujoševića, Danila Marunovića i Mirka Boškovića povodom izricanja presude navodi se da epilog sudskog procesa u ovom slučaju "šalje jasnu poruku svim onima koji žele da prevaspitavaju svoje neistomišljenike batinama da slobodno nastave i da se na isti način obračunavaju sa svima koji su krivi za "sodomu i gomoru, poplave i konchite" koje su zadesile ovaj narod".

"Ovaj proces i odluka sutkinje Jelene Perović sugeriše budućim batinašima- "čuvarima svetih porodičnih vrijednosti", da dok budu tukli "plaćenike Amerike, CIA, Vatikana i gej lobija", u tom vaspitno-obrazovnom i pedagoškom procesu pripaze da ne dođe do prevelikih povreda jer će u sudskoj praksi to biti okarakterisano kao teža tjelesna povreda, pa bi se u tom slučaju možda moglo dogoditi da završe u zatvoru, ako imaju više od 21 godinu. Prvostepena presuda sutkinje Perović kao vaspitne mjere predlaže "šamaranja, šutiranja, sačekivanja po portunima i zastrašivanja". Zaslugom sutkinje Perović čitav događaj i sudski epilog postali su svojevrstan priručnik za mlade i ambiciozne "čuvare tradicije", kako ne bi upali u veće probleme sa zakonom", navodi se u saopštenju.

Vjeruju da će uprkos svemu "pravda biti dostignuta".

"A to uvjerenje prevashodno temeljimo na rezultatima sutkinje Perović kojoj nije prvi put i da svojim prvostepenim presudama diskriminiše one koji se bore za ljudska prava u odnosu na nasilnike koji ih u tome ograničavaju, što potvrđuju ukidanja takvih njenih presuda u društveno-kontroverznim ali za razvoj kulture ljudskih prava suštinski važnim slučajevima, poput slučaja ugrožavanja sigurnosti novinarke Olivere Lakić. Rezultati sutkinje Perović stvaraju utisak da Osnovni sud u Podgorici nema kapaciteta da se bavi osjetljivim procesima koji su od vitalnog značaja za razvoj crnogorskog društva već ih donošenjem, očigledno apsurdnih i neodrživih, presuda delegira višim sudskim instancama".

"Važno je podsjetiti javnost da su za sada "oslobođeni napadači" tri dana nakon napada bili u bjekstvu, a da sud nije dobio kredibilno objašnjenje zašto su se tri dana krili od pravosudnih organa, ako već nijesu krivi kako je to ocijenila sutkinja Perović. Takođe, odbrana je odugovlačeći ovaj slučaj i svojim neprimjerenim ponašanjem uspjela, na žalost, da utiče i na promjenu sudije dok nije dobila sutkinju koju je htjela i koja je donijela ovu za crnogorsko pravosuđe poražavajuću presudu. Želimo da vjerujemo da će više sudske instance objektivno sagledati ovu prvostepenu presudu i da će ovaj slučaj dobiti adekvatan epilog, koji ne samo da će uključiti efikasnu sankciju dvojici napadača koji su u ovoj fazi procesuirani već i onih čija se imena kriju od početka procesa a koji su takođe učestvovali u napadu", navodi se u saopštenju Vujoševića, Marunovića i Boškovića.

Bonus video: