Serija ubistava budi neprijatna sjećanja: Povratak u devedesete?

Rakočević ističe da je za sprečavanje ubistava i nasilja u crnogorskim gradovima, potrebno da se bezbjednosne službe “spuste u takozvano pretpolje kriminaliteta”
68 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2014. 13:05h

Crna serija nasilnih smrti, koja je otvorena u utorak veče u Baru, ubistvom Mirka Mićića (31), a nastavljena likvidacijom Vinetoa Strugara (51) i Milutina Radovića (40) na Zabjelu tri dana kasnije, ali i surovo ubistvo Stefana Đukića (23) u Baru 2011. godine, pokušaj ubistva državnog funkcionera Predraga Mitrovića, učestalo podmetanje eksplozija, paljenje automobila, mnogima ovih dana vraća film u posljednju deceniju dvadesetog vijeka, kada se u Crnoj Gori desilo više od 200 ubistva, od čega desetak nikada nije rasvijetljeno.

Kriminolog Velimir Rakočević za “Vijesti” je kazao da najnovija dešavanja ukazuju na to da je nasilje u apsolutnom i relativnom porastu, kroz različite oblike - od ubistva u pokušaju do višestrukih ubistava.

Rakočević pojašnjava da je posljednje, dvostruko ubistvo u Podgorici, po svim indicijama naručeno i da je obavljeno profesionalno. Istakao je da ta i likvidacija Mićića zabrinjavaju, jer se pokazalo da su žrtve praćene, te da je to spirala nasilja kakvo se dešavalo 90-ih godina.

“Obje te likvidacije su očigledno urađene nakon dugog praćenja žrtava i očigledno su u pitanju neraščišćeni računi”, kazao je on.

Rakočević pojašnjava da bi, osim preventivnih, policija trebalo znatno da poboljša mjere kontrole osoba iz kriminogenih struktura

Rakočević objašnjava da, kada je u pitanju rasvjetljavanje ubistva Strugara i Radovića, problem predstavlja uništavanje čak i mikro traga, koje su ubice brižjivo planirale i sprovele u djelo. Oružje i automobil koji su koristili za likvidaciju spaljeni su samo par minuta nakon što su odjeknuli rafali.

“Vrlo malo tragova je ostalo. Naravno, mi polazimo od toga da nema zločina koji se ne može rasvijetliti, ali čim je ubistvo izvršeno na organizovan i prikriven način, onda je to zaista veliki problem za dokazivanje”, kazao je on.

Rakočević ističe da je za sprečavanje ubistava i nasilja u crnogorskim gradovima, potrebno da se bezbjednosne službe “spuste u takozvano pretpolje kriminaliteta”.

“Gdje god postoji iole indicija da se sprema neki zločin, naročito zločin ovakve vrste, treba da se nađu mehanizmi i reaguje znatno prije nego što dođe do posljedica”, kazao je on.

Rakočević pojašnjava da bi, osim preventivnih, policija trebalo znatno da poboljša mjere kontrole osoba iz kriminogenih struktura.

“Jedino tako zaustaviće se spirala nasilja, koja obično eskalira zato što grupe iz kojih su žrtve nastavljaju sa osvetom, a to može da traje u nedogled”, kazao je on, dodajući da društvo i sve njegove strukture mogu prilično pomoći državi.

Miljanić je, komentarišući posljednja ubistva u Podgorici, rekao da je posebno tragično da su se počeli dešavati pokušaji ubistva visokih državnih funkcionera

Poslanik Demokratskog fronta Zoran Miljanić kaže da je osnovni problem u tome da su institucije sistema, koje treba da se bave otkrivanjem i gonjenjem počinilaca najtežih krivilnih djela, zakazale.

“Jednostavno, one ne obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom, a kada ne funkcionišu insitucije sistema, koje su pod uticajem vladajuće partije, i kada premijer Đukanović da izjavu da 'kad institucije ne funkcionišu, funkiconiše običajno pravo', svako može biti meta napada i niko nije siguran u ovoj državi”, kazao je on.

Miljanić je, komentarišući posljednja ubistva u Podgorici, rekao da je posebno tragično da su se počeli dešavati pokušaji ubistva visokih državnih funkcionera.

“To šalje poruku da niko nije siguran. Imamo napade na novinare, podmetanje eksploziva, čitav niz slučajeva gdje se vidi da u ovoj državi niko nije siguran i vjerovatno neće biti, jer sve što možemo da očekujemo je da se nastavi niz tragičnih dešavanja", rekao je on.

Padaju slučajne žrtve, na meti i državni funkcioneri

Poslednje “mafijaško” ubistvo u Podgorici, u kome je, prema policijskim informacijama, Milutin Radović bio slučajna žrtva, diglo je na noge kompletan sastav kriminalističke policije, ali se zasada o njemu ne zna mnogo, osim da je zločin profesionalno planiran i izveden.

Prošlonedeljno ubistvo u Baru policijski je riješeno. Osumnjičeni za ubistvo Mićića, Nenad Mrdak, uhapšen je. Inspektori sada ipak strahuju od moguće osvete, jer je ubijeni mladić, u policijskoj evidenciji, bio registrovan kao član klana koji je do smrti vodio Baranin Luka Đurović.

Bjelopoljac Novak Peković (27) prije dvije noći pokušao je da ubije sugrađanina Draga Rakočevića (25), teško ga ranivši. Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu u MVP, ranjen je u sačekuši, iz vatrenog oružja, sredinom maja, ispred porodične kuće. Policija još nema preciznih informacija o mogućem napadaču.

Osamdesetih po desetak, 1993, čak, 34 ubistva

Prema nezvaničnim podacima, osamdesetih godina u Crnoj Gori događalo se, u prosjeku, deset ubistava godišnje, da bi već 1992. bila počinjena čak 32 ubistva.

Godinu kasnije od 34, dva ubistva u Podgorici nisu rasvijetljena, kao ni po jedno u Budvi i Nikšiću od 32 koja su počinjena 1994. Od 27 počinjenih 1995, jedno u Podgorici nije riješeno, a 1996. od 26 ubistava, dva su i dalje misterija. Dva u Budvi i jedno u Kotoru od 28 koliko ih je bilo 1997. nisu riješena. Naredne godine broj ubistava je bio znatno manji, počinjeno ih je 13 i sva su rasvijetljena, da bi 1999. bilo 19 najtežih zločina.

Bonus video: