Nikad veća prilika za prolaz u 2. krug

Grčka će u Brazilu imati realne šanse da se konačno plasira u 2. krug, s obzirom na to da se nalazi u najneizvjesnijoj grupi prvenstva, sa Obalom Slonovače, Kolumbijom i Japanom
113 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Grčke, Foto: Beta/AP
Fudbaleri Grčke, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.06.2014. 21:03h

Sigurno da većina ljubitelja fudbala na pomen reprezentacije Grčke odmah evocira uspomene na 2004. godinu i Evropsko prvenstvo u Portugalu. Ne treba to zaista ni da čudi uzevši u obzir istoriju Grka kada je ovaj sport u pitanju.

Šampionat Starog kontinenta jedino je fudbalsko takmičenje na kojem su reprezentativci ove zemlje osvojili medalju. Osim zlata 2004. godine, jedini put kada su Heleni uspjeli da se makar primaknu borbi za odličje na velikim turnirima bio je posljednji šampionat Evrope, 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini (četvrtfinale).

Svjetsko prvenstvo u Brazilu biće 3. Mundijal na kojem će nastupiti najbolji fudbaleri Grčke. Oba dosadašnja nastupa završavali su u grupnoj fazi. Heleni su se prvi put među svjetskom fudbalskom elitom našli 1994. godine u SAD-u.

Tada su izgubili sva tri meča u grupi, od Argentine, Bugarske i Nigerije, a prvenstvo završili sa gol razlikom 0:10. Na narednom nastupu, prije četiri godine u Južnoj Koreji, Grčka se ponovo našla u grupi sa Argentinom i Nigerijom, dok je Bugarsku zamijenila Južna Koreja.

Jedinu pobjedu, kao i jedina dva pogotka u istoriji prvenstava svijeta, Grci su izborili u duelu sa afričkom reprezentacijom (2:1), i tako završili sa bodom manje od drugoplasiranih Korejaca.

Grčka je kvalifikacije za 3. učešće na svjetskim prvenstvima (2. uzastopno) počela u grupi sa Bosnom i Hercegovinom, Slovačkom, Litvanijom, Letonijom i Lihtenštajnom.

Nakon 10 utakmica Grčka i BiH su se nalazile na čelu grupe sa po 25 bodova, ali su Heleni bili ti koji su vizu za Brazil morali da traže kroz baraž zbog slabijeg međusobnog skora, kao i gore gol razlike (iako su Grci u 10 mečeva primili svega četiri gola).

Baraž je Grke spojio sa Rumunijom, od koje su u dva meča bolji bili ukupnim rezultatom 4:2.

Kapiten selekcije, iskusni Jorgos Karagunis, imaće najznačajniju ulogu u grčkom sastavu na Mundijalu u Brazilu. Iako se igra Grka već duže vrijeme zasniva na čvrstoj odbrani (tako su između ostalog i osvojili EP), najveća imena ove ekipe su napadači - Jorgos Samaras, Kostas Mitroglu, Dimitris Salpingidis i Teofanis Gekas.

Na golu Grčke stajaće Orestis Karnezis, dok će njemu najbliži na terenu biti Papastatopulos, Manijatis, Torosidis, Vintra...

Trener reprezentacije je Portugalac Fernando Santos, koji je 2010. godine tu funkciju preuzeo od legendarnog Ota Rehagela, Njemca sa kojim je Grčka ostvarila najveće rezultate u istoriji.

Grčka će u Brazilu imati realne šanse da se konačno plasira u 2. krug najvećeg međunarodnog takmičenja s obzirom na to da se nalazi u najneizvjesnijoj grupi prvenstva, sa Obalom Slonovače, Kolumbijom i Japanom.

Bonus video: