Tuže Gugija za neosnovano bogaćenje i traže 200.000 sa kamatama

Gugi Commerce bio je jedan od učesnika u kompenzacionom poslu zbog kojeg Opština Budva sad trpi štetu
492 pregleda 0 komentar(a)
Gugi Savić, Foto: Vuk Lajović
Gugi Savić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.08.2018. 19:32h

Opština Budva tužila je Privrednom sudu kompaniju Gugi Commerce, u vlasništvu Branislava Gugija Savića i tužbom traži 200.000 eura, plus kamate do pravosnažnosti presude. Predmet je dodijeljen u rad sutkinji Privrednog suda Nataši Bošković.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović saopštio je “Vijestima” da su Gugi Commerce tužili za neosnovano bogaćenje i da je tom novom sporu prethodila nedavna blokada računa Opštine, kada je treća firma - “R.E.B” skinula sa njihovog računa 748 hiljada eura.

Kompanija “R.E.B.” Belgijanca Žan Luk Dumortijea, nedavno je prinudno naplatila 748.000 eura sa računa Opštine Budva, nakon što je Viši sud Crne Gore presudio u njenu korist.

Gugi Commerce bio je jedan od učesnika u kompenzacionom poslu, zbog kojeg Opština Budva sad trpi štetu.

Firma “R.E.B” i Žan Luk Dumortije su 2013. godine podnijeli tužbu protiv Opštine Budva, radi naplate duga u iznosu od 200.070 eura koje je ta kompanija, na osnovu ugovora u kompenzaciji, uplatila Gugi Commercu za prevoz materijala na platou Jaz, kao i pripadajuće kamate od 1. janura. 2009. do 26. janura 2015. zbog kašnjenja u isplati duga od 1.300.184 eura. Poslije žalbe Opštine Budva u maju 2016. godine, Viši sud u Podgorici ukinuo je prvo presudu u korist Belgijanca i spor vratio na ponovno suđenje.

Osnovni sud u Nikšiću u junu ove godine u ponovnom postupku odbija tužbu „R.E.B.“, ali se Dumortijeva firma žali Višem sudu, koji presuđuje u njegovu korist.

Dumortijeova firma prije skoro deceniju uplatila je Opštini komunalije, avansno za gradnju golf terena i pratećih sadržaja na brdu Spas iznad Budve, ali zbog nedonošenja planske dokumentacije, projekat nije realizovan.

On je tužbom tražio da mu se isplati novac koji je uplatio Gugi Commercu, ali i kamatu što je Opština kasnila u isplati duga na ime avansnog plaćanja komunalija.

Svi ti postupci posljedica su odluka i postupaka bivše opštinske vlasti u Budvi čiji su glavni akteri kasnije sudski procesuirani i priznali da su bili dio kriminalne grupe.

Zbog niza presuda na štetu Opštine Budva, gradska kasa je proteklih pola godine olakšana za skoro četiri miliona eura.

Bonus video: