Ko je bio Vineto Strugar?

U žižu je Strugar ponovo dospio kada je svjedočio na suđenju za ubistvo Duška Jovanovića
1202 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2014. 16:03h

Ime Vineta Strugara se u dokumentima policije pominje još od početka devedesetih godina, kada je u razmaku od godinu bio svjedok čak dva ubistva u centru grada.

Kasnije se njegovo ime pominjalo u obračunu u Zeti, da bi krajem devedesetih bio među brojnim Crnogorcima koji su u inostranstvu gradili karijeru sa one strane zakona.

Strugar je bio svjedok dvostrukog ubistva koje se 24. oktobra 1992. godine dogodilo u centru Podgorice kada su Besim H. Fetić i Veselin P. Vujadinović nakon svađe usmrtili Semira A. Adžimuhovića (27) i Samira S. Adžagića (27).

Krajem juna 1993. Strugar je bio neposredni akter ubistva u piceriji "Leone" kada je usmrćen Podgoričanin Rasim Rasko Adžiahmetović. On je tog dana bio u društvu sa Milenkom Bojanićem, koji je nakon kraće prepirke ubio Adžiahmetovića, a potom su obojica tada pobjegli iz Crne Gore. Bojanić je bio u bjekstvu, a 2004. godine ubijen je u španskom ljetovalištu Marbelja.

Strugar je i 1994. godine, kako je vjerovala policija, bio akter vatrenog napada na policajca Boža Pejovića ispred njegove kuće u Zeti. Pejović je u tom napadu teško ranjen, a gotovo svi drugi napadači su kasnije usmrćeni u Beogradu ispred restorana “Franš”.

Tokom 90-ih Strugar se pominjaokao neko ko je bio blizak sa Tonijem Pecovićem ali i ljudima iz jednog krila crnogorske Državne bezbjednosti, zbog čega je bio na relaciji Crna Gora - Italija - Njemačka - Holandija...

Njegovo ime na novinskim stupcima našlo se i u januaru 2002. godine kada je zbog bizarnog razloga - bušenja guma, u jednom lokalu nasrnuo na poznatog fudbalera, aktuelnog predjednika FS Crne Gore Dejana Savićevića.

U žižu je Strugar ponovo dospio kada je svjedočio na suđenju za ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista “Dan”, Duška Jovanovića. Njegova izjava je tada išla u korist jedinog osuđenog za taj zločin Damira Mandića.

On je 12. januara 2006. godine pozvao policiju i prijavio da mu je čudno što se njegov prijatelj Srđan Miranović ne javlja na telefon, iako je trebalo da se te noći njih dvojica nađu u jednom kafiću. Miranović, koji je živio u Holandiji, te noći pronađen je mrtav u automobilu na parkingu iza zgrade “Simpa” u Podgorici. Holandija je 2009. godine optužila organizatora tog ubistva Miloša Bata Petrovića da je poslao profesionalne ubice iz BiH u Podgoricu da bi ubili kuma Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam.

Strugar je bio akter i grupne tuče u januaru 2008. godine u Kolašinu, kada se pominjao da je bio u grupi ljudi koji su učestvovali u prebijanju biznismena Dragana Bećirovića, brata Zorana-Ćoća Bećirovića.

Za porodici Strugar ovo je druga tragedija, jer je u martu 2002. godine ispred Kliničkog centra u Podgorici ubijen Vinetuov rođeni brat Viktor

Dragan Bećirović je ubijen u aprilu 2011. godine u Budvi, a to ubistvo još nije riješeno.

Beogradski "Blic" prije tri godine objavio je da je Strugar član ozloglašenog, mafijaškog klana “Amerika”. Gang se, prema informacijama tog medija, bavio švercom kokaina, a balkanske policije su sumnjale da je taj klan odgovoran za nekoliko nerasvijetljenih ubistava na području Balkana.

U evidenciji crnogorskog ANB-a Strugarevo ime se pominje 2007. godine među dvadesetak osoba označenih kao "bezbjednosno interesantne osobe”, koje su pobjegle u “Zapadnu Evropu da bi izbjegli zatvor ili likvidaciju".

Za porodici Strugar ovo je druga tragedija, jer je u martu 2002. godine ispred Kliničkog centra u Podgorici ubijen Vinetuov rođeni brat Viktor. Njega je sa tri hica u glavu usmrtio sugrađanin Dejan Nuculović, koji je kasnije osuđen na šest godina robije zbog ubistva na mah.

Bonus video: