Ragbi reprezentacija Crne Gore šesta u Solunu

Debitantski nastup na zvaničnom međunarodnim takmičenjima završila je sa po dva poraza i trijumfa
98 pregleda 0 komentar(a)
ragbi reprezentacija, Foto: Facebook
ragbi reprezentacija, Foto: Facebook
Ažurirano: 31.05.2014. 16:47h

Crna Gora je svoje prvo učešće na Evropskom prvenstvu u ragbiju 7, B divizija završila na 6. mjestu, sa učinkom od po dvije pobjede i poraza. Žrijeb je dodijelio nešto težu grupu, sa Švajcarskom i Turskom.

Protiv Švajcaraca crnogorska ekipa je pružili dobar otpor, bili izjednačeni na poluvremenu ali iskusniji tim je odnio prevagu i slavio 36-15. Protiv Turske još jedan poraz, danak neiskustvu i taj meč je Crna Gora izgubila sa 28:7.

Dva poraza na startu su crnogorsku reprezentacija odvela u razigravanje. Crna Gora je pobijedila San Marino sa 45:5 i a zatim i Lihtenštajn sa 38:7.

Crna Gora je na ovom svom prvom nastupu igrama sa reprezentacijama zemalja koje imaju višedecenijsko iskustvu u ragbiju, dok se ovaj sport kod nas pojavio prije dvije godine.

Crnogorska reprezentacija je počela okupljenja prije 20 dana kada je i imenovan selektor Mišel Milović, bivši francuski reprezentativac koji ima više od 25 godina igračkog i trenerskog iskustva.

Pripreme reprezentacija trajele su svega desetak dana, ali su i pored toga uspjeli da pobjede dvije ekipe i pruže veoma dobar otpor veoma jakoj Švajcarskoj.

"Dvije ubjedljive pobjede za kraj kao nagrada za sav trud uložen u ovaj turnir i kao dokaz da je ragbi sport za Crnogorce. Naši momci su pokazali da znaju da igraju dobar ragbi i da im samo fali još malo vremena i iskustva za veće domete", saopšteno je iz Ragbi saveza.

"Dvije ubjedljive pobjede za kraj kao nagrada za sav trud uložen u ovaj turnir i kao dokaz da je ragbi sport za Crnogorce"

U utakmici sa Švajcarskom Milovićevi izabranici pružili su veoma dobru igru i na poluvremenu je rezultat bio 15:15. Švajcarska je ipak prelomila utakmicu u drugom poluvremenu i rezultat okrenula u svoju korist sa još tri eseja.

Švajcarska je u ragbiju 45. svijetskoj listi, a Crna Gora još nije ni rangirana. Eseje (pet poena) za Crnu Goru su postigli Dušan Vučićević, Danilo Adžić i kapiten Aleksandar Bulatović

U narednoj utakmici na prvenstvu pokazana je nešto lošija igra i Turska je slavila 28-7. Esej protiv Turske je postigao Dušan Vučičević, a transformaciju (dva poena) Srđan Popović.

U prvoj istorijskoj pobjedi na Evropskom prvenstvu savladan je San Marino rezulatom 45-5. Strijlci za Crnu Goru su bili Aleksandar Bulatović (3 eseja), Dušan Vučićević (2 eseja), po jedan esej su imali Srđan Popović i Boško Đikanović. Popović je pogodio i četiri pretvaranja a Bulatović jedno.

U pobjedi za 9. mijesto protiv Lihtenštajna 38-7 po dva eseja su postigli Đorđe Premović i Dušan Vučičević, a po jedan Damir Abdinović i Boško Đikanović. Četiri pretvaranja (šut na gol nakon postignutog eseja) postigao je Srđan Popović.

Čast da brane boje Crne Gore na prvenstvu Evrope imali su: Aleksandar Bulatović, kapiten i Vučić Papović (Budućnost), Đorđe Premović, Bojan Miždalo, Srđan Popović, Damir Abdinović i Aljoša Marinković (Arsenal Tivat), Damjan Čelebić, Aleksandar Milosavljević i Boško Đikanović (Lovćen), Dimitrije Čvorović, Boris Mijušković, Danilo Adžić i Dušan Vučićević (Nikšić).

Ukupan učinak reprezentativaca - Dušan Vučićević 6 eseja - 30 poena, Aleksandar Bulatović 4 eseja + 1 pretvaranje – 22 poena, Srđan Popović 1 esej, 9 pretvaranja - 23 poena, po dva eseja i 10 peona imali su Boško Đikanović i Đorđe Premović, a po jedan esej i 5 poena Danilo Adžić i Damir Abdinović.

Ragbi 7 je olimpijska skraćena varijanta ragbija gdje poluvreme traje sedam minuta kako bi se tokom dana moglo odigrati više utakmica. Od oktobra će Crna Gora učestvovati na Evropskom kupu nacija u ragbiju 15.

Bonus video: