Plaćene ubice sve isplanirale: Strugar i Radović nijesu imali šansi da prežive

“Pomagajte, pomagajte”, bilo je sve što je ubijeni Strugar uspio da kaže, prije nego je preminuo
220 pregleda 59 komentar(a)
Vinetu Strugar, Mirko Radović ubistvo, Foto: Savo Prelević
Vinetu Strugar, Mirko Radović ubistvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2014. 14:15h

Dan nakon što su kod fabrike “Hemomont” ubijeni Podgoričani Vineto G. Strugar (51) i Milutin Mića Radović (40) policija ne zna mnogo o tome ko je pucao na njih, ali vjeruje da je zločin mjesecima do detalja brižljivo planiran i profesionalno izveden.

Da je zločin planiran policiji je bilo jasno nakon što su provjerom utvrdili da je automobil “citroen C4”, koji je korišćen u zločinu, još polovinom aprila ukraden u Kotoru.

Prvi podaci iz istrage ukazuju da su najmanje tri osobe učestvovale u egzekuciji, da je meta napada, najvjerovatnije, bio Strugar, a da se Radović našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.

Dvostruko ubistvo dogodilo se desetak minuta poslije ponoći, na ćošku zgrade preko puta ulaza u fabriku “Hemomont”, kada su ubice čekajući u automobilu napravile zasjedu za Strugara, koji je šetao sa Radovićem.

“Vijestima” je iz više izvora rečeno da se vjeruje da su ubice sjedjele u “citroenu C4”, na parkingu u sporednoj ulici između zgrade i stadiona FK “Zabjelo”.

Kada su uočili žrtve na trotoaru kod saobraćajnog znaka, oni su im se približili i iz automobila zapucali sa daljine od 3 do 4 metra...

Policija vjeruje da su ubice na njih dvojicu pucale iz dva oružja - automatske puške i “heklera”, zbog čega im nijesu ostavili ni promil šansi da prežive.

Nakon ispaljenih rafala, “citroen” su okrenuli desno i Ulicom Ilije Plamenca pobjegli kilometar dalje do podzemne garaže, gdje im je trebalo manje od dva minuta da stignu do nove zgrade Lipa, gdje su zapalili automobil koji su koristili u zločinu.

U podzemnoj garaži im se gubi svaki trag, a policija vjeruje da su odatle pobjegli drugim automobilom, tako da ni brza policijska blokada grada nije uspjela da ih uhvati... Sjedjeli u bašti kafića “Amfora”

Strugar i Radović prije nego što su ubijeni sjedjeli su u kafiću “Amfora”, koji se nalazi u drugom dijelu zgrade ispred koje su preksinoć usmrćeni.

Konobari u tom lokalu ispričali su juče “Vijestima” da je Strugar sa Radovićem i još jednim prijateljem sjedio u bašti, u donjem dijelu lokala.

“Prijatelj koji je bio sa njima, ustao je prvi i otišao. Negdje oko ponoći i njih dvojica su ustali platili račun, ostavili bakšiš i krenuli. Dok smo u lokalu sređivali pred zatvaranje, čuli smo rafale. Prvo dva veća, pa jedan kraći. Možda je prošlo dva - tri minuta od kako su oni ustali”, ispričala je konobarica.

Ubijeni Strugar, koji sa porodicom živi na svega stotinjak metara od lokala “Amfora”, gotovo svakog dana je sjedio u tom kafiću, a imao je naviku da u tom kvartu često šeta sa porodicom ili prijateljima.

Stanari zgrade ispred kojeg su ubijeni Strugar i Radović ispričali su “Vijestima” da su čuli najmanje tri rafala koja su ih probudila.

“Pomagajte, pomagajte”, bilo je sve što je ubijeni Strugar uspio da kaže, prije nego je preminuo na putu do bolnice.

Radnik obezbjeđenja fabrike “Hemomont” A. M. bio je prvi koji je dotrčao do teško ranjenog Strugara, ali zbog teških povreda ni njemu ni Radoviću nije bilo spasa.

Čuvar u fabrici ispričao je policiji da je bio u kabini kada je začuo rafale, ali da ništa nije vidio, jer je u strahu zalegao...

Kamere nijesu od velike pomoći

Prve procjene policije su da je jedan od ubica imao zadatak da nadgleda Strugara i Radovića, a potom i da signalizira dvojici drugih u “citroenu” kada da krenu u akciju.

Od velike pomoći prvog dana istrage policiji nijesu bile kamere sa obližnje zgrade, fabrike ljekova, ali ni drugih lokala u blizini.

“Imamo snimke sa dvije kamere koje su postavljene na zgradi, ali nam to nije od pomoći jer su ubice bile maskirane. Vidi se samo način izvršenja, ali i mjesto odakle su hladnokrvno i precizno pucali”, kazao je izvor iz istrage.

Snimak iz “Hemomonta” policiji nije bio od pomoći, jer kamera pokriva samo ulaz u fabriku i ulicu tako da CD nijesu ni uzimali.

Istragu inspektorima otežava i što kamere u veterinarskoj radnje “Montvet” ali i prodavnici u toj zgradi nijesu radile u noći ubistva.

Policija je juče uzela na desetine izjava od gotovo svih stanara te, ali i zgrade kod koje su ubice zapalile automobil, korišćen u zločinu.

Osim toga provjeravaju se svi mogući motivi zločina, na osnovu čega inspektori pokušavaju da nađu razlog zbog čega je neko organizovao profesionalnu likvidaciju.

“Vjerujemo da je Strugar praćen, te da su ubice znali njegove navike”, rečeno je u UP.

Za bijeg im je trebalo manje od dva minuta, kamere zaobišli

Tokom uviđaja policija je u noći ubistva pronašla nekoliko čaura različitog kalibra, što ukazuje da su ubice pucale iz automobila u pokretu.

Krim-tehničari našli su čaure od automatske puške, ali i “heklera”.

“Vjerujemo da su koristili automatsku pušku jer su zrna jako probojna, dok se hekler koristi zbog preciznijih pogodoka. To govori da su ubice profesionalno odradile posao”, vjeruju u policiji.

Ekipe CB Podgorica juče ujutro su na mjestu gdje su ubijeni Strugar i Radović kosili travu pored parkinga gdje su ubijeni, kako bi na taj način pokušali da dođu do nekog materijalnog traga.

Da su ubice mislile na sve govori i putanja kojom su pobjegli jer su izabrali najbržu, ali i najlakšu rutu kako da se domognu podzemne garaže. Za bijeg im je trebalo manje od dva minuta, a bježali su i ulicama koje nijesu pokrivene nikakvim kamerama.

Inspektori vjeruju da su u garaži imali drugi automobil, ali su prije toga zapalili “citroen” koji su koristili tokom likvidacije kako bi na taj način uništili sve materijalne tragove. U požaru je zapaljen i “punto” koji je bio u garaži.

Bonus video: