U Španiji 1982. se igralo u najviše gradova i na najviše stadiona

Mundijal u Španiji 1982. je organizovan u 14 gradova, a igralo se na 17 stadiona.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2014. 14:20h

Utakmica kvalifikacija za Mundijal u Koreji i Japanu između Australije i Američke Samoe je meč sa najviše golova u istoriji internacionalnih duela.

Tog 11. aprila 2001. godine, Australija je slavila sa čak 31:0. Ovaj meč donio je i svjetsku slavu Arčiju Tompsonu, koji je mrežu Samoanaca tresao rekordnih 13 puta.

***

Fuleko je 13. zvanična maskota svjetskih prvenstava. Armadiljo, posebna vrsta sisara koji žive u Južnoj i Sjevernoj Americi, naziv je dobio od riječi fudbal i ekologija.

Prva maskota, predstavljena 1966. godine u Engleskoj, bio je lav Vili, koji je nosio dres sa zastavom Velike Britanije i natpisom „Svjetsko prvenstvo”. Osim Vilija tu su bili i Huanito (Meksiko), Tip i Tap (Njemačka), Gaučito (Argentina), Naranhito (Španija), Huanita je u Meksiku 16 godina kasnije zamijenio Pike, poslije njega pojavili su se Ćao (Italija), Napadač, štene Svjetskog prvenstva (SAD), Futiks (Francuska), Ato, Kaz i Nik (Koreja i Japan), Goleo i Pile, lav i lopta koja govori (Njemačka) i Južnoafrički leopard, Zakumi.

***

Mundijal u Španiji 1982. je organizovan u 14 gradova, a igralo se na 17 stadiona. To je i dalje rekord kada su u pitanju prvenstva održavana u jednoj državi. U Koreji i Japanu, 2002. godine, igralo se u čak 20 gradova, po 10 u svakoj zemlji.

Za razliku od ova dva prvenstva, na prvom šampionatu svijeta u istoriji, 1930. godine u Urugvaju, svi mečevi su igrani na tri stadiona, od kojih je svaki bio u Montevideu.

Brazil je našao „zlatnu sredinu”, pa će se Mundijal ove godine igrati u 12 gradova, na isto toliko stadiona.

Bonus video: