Japan: Zakeronijev šmek i srce samuraja

Japan će se u Brazilu sastati sa Kolumbijom, Grčkom i Obalom Slonovače, u sigurno najravnopravnijoj grupi na prvenstvu
0 komentar(a)
Honda, Japan, Foto: Beta/AP
Honda, Japan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.05.2014. 12:18h

Japan je jedna od najuspješnijih fudbalskih reprezentacija u Aziji. Svjetsko prvenstvo u Brazilu biće 5. zaredom na kojem će tim iz Zemlje izlazećeg sunca.

Prvi veliki uspjeh u međunarodnom fudbalu, Japan je ostvario 1968. godine, kada je osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igra u Meksiko Sitiju. Tada su iza sebe ostavili timove poput Brazila, Francuske, Španije, Meksika...

Iako je ovaj rezultat znatno povećao popularnost fudbala u Japanu, zemlja se tek 30 godina kasnije prvi put plasirala na Mundijal, 1998. godine u Francuskoj.

Najveći razlog tolikom čekanju bio je to što Japan nije imao domaću profesionalnu fudbalsku ligu, i to je znatno usporavalo razvoj ovog sporta. Veliki razvoj fudbala u zemlji samuraja počinje 1991. godine, kada su vlasnici poluprofesionalne fudbalske lige Japana odlučili da ugase to takmičenje, kako bi formirali novu, profesionalnu, Džej ligu.

Od starta nove lige, 1993. godine, interes za najvažniju sporednu stvar na svijetu i nacionalni tim raste vrtoglavom brzinom.

Kvalifikacije za SP u Sjedinjenim Američkim Državama bile su prve na kojima su Japanci nastupili sa profesionalnim fudbalerima. Odlučujući meč Japan je igrao u Dohi, Katar, protiv reprezentacije Iraka.

Za Japance je samo pobjeda u tom meču značila plasman na prvi Mundijal u istoriji. U nadoknadu vremena, „samuraji” su ušli sa vođstvom od 2:1, ali su Iračani izjednačili iz kornera, a sudija nekoliko trenutaka nakon toga označio kraj. Mediji u Japanu su tu utakmicu nazvali „Agonija u Dohi”.

Japance je taj poraz samo učinio jačim, te od tada nijesu propustili nijedno izdanje najvećeg međunarodnog fudbalskog takmičenja.

Mundijale 1998. i 2006. godine završavali su kao posljednji u grupi (zanimljivo da su se na oba sastajali sa Hrvatima), dok im je 2002. i na prošlom prvenstvu svijeta domet bila osmina finala.

Na prvom su poraženi od Turske (kasnije osvajača bronze) minimalnim rezultatom, dok su prije četiri godine igrali 120 minuta bez golova sa Paragvajem, te morali da pakuju kofere nakon penala.

Japan je najuspješnija selekcija Kupa Azije. Ovo takmičenje osvajao je četiri puta, i to sve u posljednjih šest izdanja. Poslednju rundu kvalifikacija za zemlje Azije, Japan je završio na 1. mjestu u grupi, ispred Australije, Jordana, Omana i Iraka, sa pet pobjeda, dva remija sa „kengurima” i porazom u Jordanu.

Od 2010. selektor je Alberto Zakeroni. Iskusni Italijanski stručnjak je prije ovoga vodio neke od najvećih klubova Serije A, Milan, Juventus, Inter, Lacio... Već na debiju na klupi, Zak je ostvario istorijsku pobjedu protiv Argentine.

Činilo se da će Japan imati velikih problema nakon oproštaja Hidetošija Nakate 2006. i Šunsukea Nakamure 2010. godine, ali su odgovornost preuzeli Kejsuke Honda i fudbaler Mančester Junajteda, Šinđi Kagava.

Najvažniji igrač odbrane Zakeronijevog tima je fudbaler Šalkea, Acuto Učida, a poznat je i bek Intera, Juto Nagatomo. Prvi golman ekipe u Brazilu biće Ejđi Kavašima iz Standarda iz Liježa. Udarna napadačka igla je Šinđi Okazaki, centarfor Majnca.

Japan će se u Brazilu sastati sa Kolumbijom, Grčkom i Obalom Slonovače, u sigurno najravnopravnijoj grupi na prvenstvu. Kagava, Honda i drugovi se nadaju makar ponavljanju uspjeha iz Južne Afrike...

Bonus video: