Han: O napadu na Lakićevu već trebalo nešto da se zna

Premijer Marković je rekao da je došlo do “promjene u vrhu policije, baš zbog toga što nijesam zadovoljan efikasnošću rada policije, šta god vi mislili o toj promjeni”, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li se osjeća odgovornim što nema nikakvih rezultata istrage, a za šefa policije postavio je čovjeka kojeg je Lakićeva javno optužila da stoji iza ranijeg napada na nju
0 komentar(a)
Johanes Han Drač, Foto: Twitter.com/JHahnEU
Johanes Han Drač, Foto: Twitter.com/JHahnEU
Ažurirano: 27.08.2018. 18:31h

Za četiri mjeseca je bilo očekivano da bude rezultata u istrazi pokušaja ubistva novinarke Olivere Lakić, ocijenio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

On je kazao da Evropska komisija prati ovaj, kao i druge slične slučajeve i to će sve biti dio redovnog izvještaja za Crnu Goru.

“Uvijek sam bio jasan da je napad na ljude, novinare nešto što utiče na ugled države, pogotovo ako ovi slučajevi nijesu istraženi i rasvijetljeni kako treba. Ali ne mogu dalje da komentarišem pojedinačne slučajeve. U pravu ste, to se desilo prije četiri mjeseca i bilo je očekivano da za četiri mjeseca ima već nekih rezultata, ali nas možda premijer može prosvijetliti u vezi sa ovim pitanjem i drugim slučajevima. Mi ovo sve posmatramo na redovnoj osnovi, s obzirom na to da pripremamo godišnji izvještaj”, rekao je Han u Draču, nakon neformalnog sastanka lidera zapadnog Balkana, odgovarajući na pitanje “Vijesti” šta će da uradi povodom toga što još nema nikakvih rezultata u istrazi, a prošlo je skoro četiri mjeseca od napada na Lakićevu.

Premijer Duško Marković rekao je da je njegov stav o napadu na Lakićevu poznat – da je to prioritet institucija koje su odgovorne Vladi, a takođe i državnog tužilaštva koje nije odgovorno Vladi već parlamentu.

“Cijeli slučaj vodi, dakle, državno tužilaštvo. Želim i sa ovog mjesta da pošaljem poruku da se mora uraditi sve da bi se ovaj slučaj riješio i da se nikada više ne ponovi nijedan napad na novinare i bilo kojeg građanina”, kazao je Marković.

On je dodao da je zbog tog napada i povukao određene kadrovske poteze koji se tiču Vlade.

“Bilo je više od deset smjena u Upravi policije, kao i promjena u vrhu policije, baš zbog toga što nijesam zadovoljan efikasnošću rada policije, šta god vi mislili o toj promjeni”, rekao je Marković, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li se osjeća odgovorinim što nema nikavih rezultata istrage, a za šefa policije postavio je čovjeka kojeg je Lakić javno optužila da stoji iza ranijeg napada na nju.

Na mjesto direktora policije početkom avgusta imenovan je Veselin Veljović, čijem šefu obezbjeđenja Milenku Rabrenoviću je suđeno zbog prijetnji upućenih kćerki Olivere Lakić u februaru 2011, nakon njene serije članaka u “Vijestima” o navodnoj nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara”. Iako je utvrđeno da su samo on i dva člana njegove porodice mogli uputiti te prijetnje, sud ga je oslobodio, nakon što je vještak Predrag Boljević naprasno promijenio mišljenje i relativizovao dokaze o broju telefona sa kog je prijećeno, čemu je povjerovala sutkinja Larisa Stamatović Mijušković.

Nakon podizanja optužnice protiv Rabrenovića, Lakić je označila Veljovića kao nalogodavca, što je on na sudu negirao.

Glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović izjavio je nedavno da mu je Veljović ubrzo nakon pokušaja ubistva Lakićeve u neformalnom razgovoru saopštio da nije povjerovao Rabrenoviću koji mu se navodno zakleo da nije prijetio Lakićevoj 2011.

“On je tada rekao i da je spreman da se izvini Lakićevoj, a na moje pitanje zašto bi se izvinjavao ako tvrdi da nema veze ni sa jednim napadom na nju, nije imao odgovor”, rekao je Jovović “Vijestima”.

Lakić je i u martu 2012. godine fizički napadnuta na istom mjestu na kome je u maju ranjena, ispred ulaza zgrade u kojoj živi. Njoj je prijećeno i u januaru 2011. godine, dok je istraživala sumnje o nelegalnom poslovanju fabrike cigareta “Tara”.

Na Lakić je pucano 8. maja, nešto prije 21 sat, nakon što je po povratku s posla parkirala automobil i krenula da uđe u zgradu.

Nepoznati napadač joj je prišao s leđa i pucao u nogu. Više državno tužilaštvo je napad na novinarku kvalifikovalo kao pokušaj ubistva. Više tužilašto potvrdilo je nedavno “Vijestima” da istraga ranjavanja Lakić stoji u mjestu, odnosno da nemaju nikakvih tragova koji bi ukazali na moguće izvršioce i nalogodavce.

Uviđaj je obavljen iste noći i tokom par sati narednog jutra, ali nije nađeno ništa što bi ukazalo na počinioca ili poslužilo kao dokaz ako se eventualno otkrije, uključujući zrno, koje je prošlo kroz desnu potkoljenicu Lakić.

Od 5. juna, tužiteljka Suzana Milić obavila je samo jednu istražnu radnju u ovom slučaju slučaju, i to saslušanje Šemsudina Šekija Radončića 12. jula, povodom njegovih navoda u intervjuu za “Dnevnim novinama”, nekoliko dana nakon zločina, o tome kako je Lakićeva pogođena “malokalibarskom municijom ‘22’, iako to nije utvrđeno istragom, jer zrno nije pronađeno.

Prema saznanjima „Vijesti“, saslušano je nekoliko očevidaca napada, Lakić, dvoje novinara „Vijesti“, vještaci medicinske i balističke struke, više osoba koje su osuđivane ili bile osumnjičene za ranije napade na Lakićevu ili druge novinare, ali nije bilo nikakvih rezultata.

Mnogi domaći i strani zvaničnici ranije su osudili napad na Oliveru Lakić, uključujući Hana i Markovića.

Marković: Zakoni važe i za NVO

Evropski komesar nije želio da komentariše smjenu direktorice MANS-a Vanje Ćalović iz Savjeta ASK, jer nije dovoljno upoznat, Marković je poručio da zakoni moraju biti jednaki za sve. “Ne možemo donositi zakone o antikorupciji koji će se primjenjivati samo na državne funkcionere već i na sve one koje taj zakon obuhvata, pa makar dolazili i iz nevladinog sektora. Dakle, nema dvostrukog aršina u primjeni zakona, nego jednake primjene zakona za sve, šta god vi iz “Vijesti” mislili o tome”, poručio je Marković.

Bonus video: