U subotu 15. Orjenski maraton

Trasa je dugačka gotovo 25 kilometara. Najniža tačka je na 1100 metara nadmorske visine, a najviša je sam vrh Orjena – Veliki kabao, 1894
73 pregleda 0 komentar(a)
trčanje, vježbanje, Foto: Shutterstock
trčanje, vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2014. 12:40h

Orjenski maraton, koji će biti održan u subotu na Orjenu, je manifestacija koja spaja sport i rekreaciju sa ljepotama te planine, saopštili su organizatori manifestacije.

Maraton, koji će biti održan 15. put, trčaće se na stazi dugoj 25 kilometra.

Predsjednik Planinarskog kluba Subra, koji je i na čelu Organizacionog odbora, Duško Avramović kazao je da se na Orjenskom maratonu trči preko teško prohodnog kamenitog terena u kojem se od takmičara ne traži samo dobra kondicija već i snalaženje u prostoru i sigurno kretanje po ispresecanom terenu i kršu.

"Trasa je dugačka gotovo 25 kilometara. Najniža tačka je na 1100 metara nadmorske visine, a najviša je sam vrh Orjena – Veliki kabao, 1894. Start i cilj predstavljaće planinarski dom Za Vratlom, na 1160 metara nadmorske visine, koji se nalazi u južnom dijelu masiva, u zaleđu Herceg Novog. Visinska razlika staze od početka do cilja iznosi oko 800 metara”, kazao je Avramović.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da trasa prolazi pojedinačno uz ovjeru više usputnih kontrolnih tačaka.

“Kontrolne tačke su Borova glava, Orjensko sedlo, Veliki kabao, Orjensko sedlo, Meterizi, uz dom Za Vratlom, gdje je start i cilj trke. Pravo učešća imaju samo punoljetne osobe, a zbog naporne trase neophodna je dobra fizička pripremljenost. Vremenski limit je osam sati, odnosno kao zvanični računaće se samo rezultati postignuti u tom vremenu”, kazao je Avramović.

On je rekao da je maraton zahtjevan i da je to glavni razlog zbog čega se organizator ne može pohvaliti velikim brojem maratonaca učesnika.

"Ima dosta učesnika, ali ne i pravih maratonaca. Radimo na tome da planinsko trčanje zaživi jer Crna Gora ima odlične uslove za bavljenje tim sportom”, kazao je Avramović.

Rekorder maratona Janko Gardović, koji je trku istrčao za tri sata, 22 minuta i četiri sekunde, kazao je da staza ima 1450 metara uspona i 1450 silaska.

"Oko tri kilometara visoinske razlike se pređe za tih 25 kilometara. Staza je tehnička i jedna najzahtjevnijih u Evropi", rekao je Gardović.

U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Daliborka Davidović - četiri sata, 46 minuta i deset sekundi.

Start subotnje manifestavcije zakazan je za devet sati.

Organizator je najavio da će u nedjelju biti održan rekreativni maraton i koji neće imati takmičarski karakter.

“Odabrana je atraktivna serpentinski izvedena staza do sela Žlijebi (720 metara nadmorske visine), odakle se pruža jedan od najboljih vidika na ulaz u Boku Kotorsku”, rekao je Avramović.

Orjenski maraton biće održan u organizaciji Planinarskog kluba Subra, a uz podršku Planinarskog i Atletskog saveza Crne Gore, opštine Herceg Novi, kao i turističke organizacije tog grada.

Bonus video: