Suares i družina traže staru slavu

Šanse "urusa" umnogome će zavisiti od povrede Luisa Suaresa i toga da li će biti spreman za SP
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2014. 14:55h

Rijetke su zemlje koje se mogu mjeriti sa Urugvajem kada je fudbalski pedigre u pitanju.

Urugvaj je ugostio i osvojio prvo Svjetsko prvenstvo u istoriji, 1930. godine. Tada su domaći pobijedili u oba meča u grupi, nakon toga bolji su bili od reprezentacije Jugoslavije u polufinalu (6:1), a onda i od Argentine u finalu sa 4:2.

Bojkotovali su Urugvajci dva naredna šampionata svijeta, održana u Evropi. Poslije dva vezana trijumfa Italijana na mundijalima u Evropi, Južna Amerika (Brazil) je opet ugostila najbolje reprezentacije na svijetu, a "urusi" su ponovo podigli trofej Žila Rimea, poslije čuvene pobjede nad domaćinom u finalu.

Od tada Urugvaj nije osvojio ni medalju na svjetskim prvenstvima, a polufinale je igrao tri puta, uključujući i prije četiri godine u Južnoj Africi.

Urugvaj je osvojio zlato i na prvoj Kopa Americi (tada se ovo takmičenje zvalo šampionat Južne Amerike), 1916, kao i na posljednjem do sada, 2011. godine.

"Urusi" su šampioni kontinenta bili čak 15 puta, najviše od svih zemalja Južne Amerike. Od 43 izdanja ovog takmičenja, fudbaleri Urugvaja su čak 32 puta stajali na postolju.

Urugvaj je učešće na šampionatu svijeta u Brazilu izborio tek nakon baraža. Od devet selekcija koje su igrale KONMEBOL kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Urugvaj se našao na sredini. Nakon 16 utakmica kvalifikacija, "urusi" su dijelili četvrto mjesto, posljednje koje je direktno vodilo na Mundijal, sa Ekvadorom, ali su Antonio Valensija i drugovi zbog boljeg međusobnog učinka, kao i bolje gol razlike, Urugvajce poslali u baraž.

Nije se namučio Urugvaj sa Jordanom u doigravanju, savladavši ga ukupnim rezultatom 5:0 u dva meča.

Na klupi ove južnoameričke selekcije još od 2006. godine sjedi Oskar Tabares. Ovaj 67-godišnji stručnjak je sa Urugvajem osvojio Kopa Ameriku 2011. godine, dok su četvrti bili na Svjetskom prvenstvu 2010, Kupu Konfederacija 2013. i Kopa Americi 2007. godine.

Šok su preživjeli stanovnici Urugvaja prije nekoliko dana, kada je objavljena informacija da se ne zna hoće li jedna od najvećih zvijezda ekipe, Luis Suares, nastupiti na Mundijalu zbog operacije meniskusa.

Ipak, napadač Liverpula, koji je imao nezaboravnu sezonu u Premijer ligi ove godine, poslije operacije je izjavio kako će biti spreman za SP, te tako smirio strasti u domovini.

Društvo Suaresu u napadu praviće fudbaler PSŽ-a, Edinson Kavani.

Ovo je možda i najbolji napadački tandem od svih koji će učestvovati u Brazilu ove godine. Da ofanziva čini najbolji dio ove reprezentacije potvrđuju i iskusni Dijego Forlan, kao i najmlađi od ove trojice, Abel Ernandes. Između stativa stajaće Fernando Muslera, koji će 28 godina napuniti dva dana poslije prve utakmice svoje selekcije na Mundijalu, protiv Kostarike 14. juna. Za olakšavanje posla golmanu Galatasaraja zaduženi će biti kapiten reprezentacije, Dijego Lugano, njegov imenjak, kapiten Atletika, Godin, te Maksi Pereira, Martin Kaseres, Horhe Fusile...

Sponu između odbrane i napada činjeće fudbaler Atletika iz Madrida, Kristijan Rodriges, mladi Gaston Ramires iz Sautemptona, članovi Kalća, Diego Peres, Valter Gargano i Alvaro Gonsales, kao i tri fudbalera koja nastupaju u prvoj ligi Brazila, Alvaro Pereira, Sebastijan Eguren i Nikolas Lodeiro.

Urugvaj se nalazi u vjerovatno najneizvjesnijoj grupi šampionata svijeta ove godine. Uz njih i već pomenutu Kostariku, grupu D čine reprezentacije Engleske i Italije. Ukoliko bi nakon tri kola prve faze zauzimali jednu od prve dvije pozicije u grupi, "uruse" bi u osmini finala čekao nešto lakši posao, odnosno jedna od ekipa iz grupe C, Kolumbija, Grčka, Obala Slonovače ili Japan.

Galerija

Bonus video: