Monografija o Vukotiću, prvom imenu Zagrebačke škole crtanog filma

Izdavači su željeli da sačuvaju od zaborava prvo ime Zagrebačke škole crtanog filma
67 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2014. 09:45h

Kapitalna monografija “Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar” temeljeno je djelo za dalje istraživanje umjetnika Dušana Vukotića i negovog svijeta, kao i onoga što nam taj njegov svijet može dati, riječi su ministarke kulture Republike Hrvatske Andree Zlatar Violić, na promociji monografije održane u atraktivnom prostoru zagrebačkog muzeja Mimara.

Brojne posjetioce koji su došli da izraze poštovanje prema djelu velikog umjetnika u predstavljanje je uvelo prikazivanje filma “Surogat” za koji je Vukotić 1961. godine nagrađen Oskarom, prenosi HRT.

“Dušan Vukotić svojim djelom zaista je dodirnuo ono što se naziva 'umjetnički plafon', 'skinuo je' ljudsku uniformnost, a njegovi likovi 'dišu' dok ne osjete težinu stvarnosti kada spas nalaze u apstrakciji u kojoj je i njihov autor nalazio utočište”, kazao je ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović dodajući da je fiktivni Vukotićev svijet istovremeno i tragičan i duhovit, moderan i klasičan, metaforičan i dijalogičan.

Scena iz crtanog filma "Surogat" (Foto: youtube)

“Izuzetan umjetnik bio je i veliki čovjek”, posvjedočila je Vukotićeva supruga Melita-Lila Andres-Vukotić za koju je promocija monografije, najvažniji događaj od dodjele Oskara njenom suprugu.

Naglasila je da je raduje činjenica što je njen suprug dobio monografiju koju je zaslužio, a koja će približiti njegovo djelo sadašnjoj i budućim generacijama.

Monografiju posvećenu Vukotićevoj supruzi, a koja na svojim stranicama čitaocu približava život istaknutog i svestranog umjetnika Dušana Vukotića, objavili su Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner Studio iz Zagreba, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Na oko tri stotine stranica monografije izdavači su, kako je istakao predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Radimir Pavićević, željeli da sačuvaju od zaborava jednog od osnivača i prvo ime Zagrebačke škole crtanog filma.

Dodao je da su za razumijevanje stvaralaštva Vukotića u monografiji zaslužni tekstovi koje potpisuju Britanac Pol Vels, kao i Jurica Starešinčić, Nedeljko Dragić, Ranko Munitić, Arsen Anton Ostojić, Rudi Aljinović, ali zastupljeni su i Vukotićevi autorski tekstovi kao i izbor stručne kritike koja je više decenija pratila i reagovala na Vukotićev rad.

“Bez pretenzija na cjelovitost željeli smo da 'obnovimo vezu' sa Vukotićem, da mu izrazimo poštovanje i podstaknemo promišljanje o njegovom djelu”, istakao je Pavićević naglašavjući da će tome pridonijeti 105 Vukotićevih filmova koji su predstavljeni u monografiji.

Galerija

Bonus video: