MITOVI O ORGAzmu

Uživajte, niko vam ne štopa vrijeme

O seksu mnogo znate, makar mnogo čitate. Orgazam je nešto za čim se teži a žene ga teže doživljavaju nego muškarci. Razbijmo neke mitove
217 pregleda 1 komentar(a)
org, Foto: Ihuffpost
org, Foto: Ihuffpost
Ažurirano: 27.05.2014. 21:45h

Istovremeno postizanje orgazma je znak veće intimnosti

Ovo nije istina. Neki od najsretnijih parova ne postižu orgazam u isto vrijeme i ne osjećaju nikakav pritisak zbog toga. Umjesto na istovremeno postizanje orgazma, oni su fokusirani na uživanje.

Savjet: Nemojte da se fokusirate isključivo na orgazam. Razmišljajte o tome što vidite, čujete i osjećate tokom seksa i u trenutku kada vaš partner postiže orgazam.

Žene s lakoćom mogu postići višestruki orgazam

Mnogi vjeruju da je ovo istina jer ženama, kao muškarcima, nije potrebno vrijeme oporavka. No, višestruke orgazme nije jednostavno postići.

Savjet: kada postignete orgazam, tražite od njega da rukom čvrsto pritisne klitoris, ali i cijelo područje oko klitorisa. Ako želite, u tom trenutku možete povećati stimulaciju da biste lakše postigli drugi orgazam.

Seks znači obostrano postizanje orgazma

Seks može biti zadovoljavajući, zabavan i uzbudljiv čak i kada ne postignete orgazam. Ako vi ili partner ne postižete orgazam svaki put, zapamtite da nema razloga da seks ne nastavite da prakujete.

Savjet: o seksu morate primijeniti potpuno drugo razmišljanje. Uživajte u samom seksu zbog cijelog čina, a ne zbog toga što želite da postinete orgazam.

Niste dobri u krevetu ako ne postižete orgazam stimulacijom prstima

Na ovaj mit možete odmah da zaboravite. Iako postoje žene koje postižu orgazam stimulacijom prstima, to ne znači da su potpuno zadovoljene.

Savjet: nemojte mu dopustiti da misli kako je predigra i seks u stvarnom životu kao u filmovima. Ako žena u pornografskim filmovima s lakoćom postiže orgazam samo stimulacijom prstima, to ne znači da i vi to možete.

Nešto s vama nije u redu ako ne postižete orgazam samo penetracijom

Ovo je vjerovatno mit koji najviše škodi ženskom samopouzdanju u krevetu. Istraživanja su pokazala da tek 30% žena orgazam može da postigne samo penetracijom, a njih tek 15% ih postiže redovito, odnosno tokom svakog seksa. Naravno da nije moguće da sa 70% preostalih žena nešto nije u redu.

Savjet: postizanje orgazma tokom penetracije će biti lakše ako ćete klitoris stimulisati uz njegovu pubičnu kost. Dajte sebi dovoljno vremena i pokušaja da pronađete položaj koji vam najbolje odgovara.

Orgazam tijekom oralnog seksa je drugi najbolji orgazam

Istraživanja su pokazala da tek 20% parova redovno praktikuje oralni seks kako bi žena postigla orgazam jer ona to smatra zadovoljavajućim.

Savjet: možda vam neće odgovarati stimulacija tokom oralnog seksa ako koristi jezik. Umjesto toga tražite da više koristi usne, i to nježnije.

Zbog korištenja seksualnih igračaka seks s partnerom prestaje da bude zadovoljavajući

Nemojte da se brinete. Užitak tokom korištenja seksualnih igračaka je potpuno drugačiji od užitka tokom uobičajenog seksa.

Savjet: s partnerom svakako treba razgovarati o seksualnim igračkama jer veliki broj muškaraca može da se osjeća nesigurno. Tražite ga da vas zadovoljava s igračkom i pokažite mu kako. Ovo će biti obostrani užitak.

Muškarcima orgazam nije dobar dok koriste kondome

Muškarac će postići jednako dobar orgazam s kondomom. Jedini problem može biti taj da će mu trebati malo više vremena.

Savjet: isprobajte različite kondome i pronađite one koji vam najbolje odgovaraju. Iako se svi čine istim, seks sa različitim kondomima može biti potpuno drugačiji.

Niste dobri u krevetu ako vam treba dugo da postignete orgazam

Vrijeme postizanja orgazma nema nikakve veze s time koliko ste dobri u krevetu. Većini žena treba 20 do 30 minuta da bi postigle orgazam, ne računajući predigru. Velikom broju žena treba još i duže.

Savjet: ako vam treba više vremena i to vam se ne sviđa, počnite da koristite lubrikant. I opustite se! Nito vam ne štopa vrijeme.

Nešto nije u redu s vama ako orgazam možete postići u samo jednoj pozi

Ovo je apsurd. Većina žena orgazam postiže u jednoj, možda u dvije poze. Za vas je važno da pronađete položaj koji vam odgovara. Takođe treba znati da s drugačijim partnerom druga poza više odgovara.

Savjet: probajte bilo koju pozu u kojoj ste vi gore. Ovo će vam dati bolju kontrolu nad penetracijom i stimulacijom klitorisa.

Preporučujemo za Vas