Podsjećanje: Ko su sportisti iz Crne Gore koji su izabrali nacionalne timove drugih država

U drugim sportovima, poput vaterpola, rukometa i košarke, situacija je drugačija – sportisti rođeni u Crnoj Gori često su bili, i još su, važni igrači u nacionalnim timovima drugih zemalja, kao i osvajači medalja na najvećim takmičenjima
583 pregleda 68 komentar(a)
Andrija Prlainović, Foto: Reuters
Andrija Prlainović, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2018. 12:37h

Slučaj Arijaneta Murića, koji je od mladog reprezentativca Crne Gore u fudbalu postao član nacionalnog tima Kosova, ponovo je otvorio temu o “transferima” sportista iz Crne Gore u druge države.

Murićeva situacija jeste specifična, jer je on rođen u Švajcarskoj, ima i švajcarsko državljanstvo, njegovo porijeklo je iz Rožaja, gdje je dolazio samo s vremena na vrijeme...

Nije se, realno, ni proslavio na mečevima mlade selekcije, u prvom takmičarskom nastupu dobio je direktni crveni karton, zbog udaranja protivničkog igrača glavom.

Ipak, neko ko ima 19-godina, ko je član Mančester sitija, jednog od najbogatijih i najmoćnijih klubova na svijetu, možda je mogao i da preskoči tu stepenicu, i da odmah bude dio najbolje selekcije, kao što je, recimo, Sead Hakšabanović, član mlađih selekcija Švedske.

Hakšabanović, iako Murićev vršnjak, nije igrao za mladi, već za najbolji tim Crne Gore.

Odlazak talentovanog golmana je drugi fudbalski slučaj takve vrste – prethotno je Danilovgrađanin Petar Škuletić izabrao da igra za Srbiju.

U drugim sportovima, poput vaterpola, rukometa i košarke, situacija je drugačija – sportisti rođeni u Crnoj Gori često su bili, i još su, važni igrači u nacionalnim timovima drugih zemalja, kao i osvajači medalja na najvećim takmičenjima...

Andrija Prlainović i Dušan Mandić imaju niz medalja sa vaterpolo selekcijom Srbije, a Prlainović je jedan od najtrofejnijih srpskih sportista uopšte.

Osvojio je olimpijsko zlato u Riju 2016, ima dva svjetska zlata, pet evropskih...

Od 2014. Mandić je član “delfina”, sa kojima je osvojio već sedam medalja na velikim takmičenjima...

Nemanja Vico je premijerni nastup u reprezentaciji Srbije krunisao zlatom na EP u Barseloni, a medalju u kapici Srbije ima i Gavril Subotić.

Za reprezentaciju Srbije igrale su ili igraju – sestre Dabović, Milica i Ana, koje imaju zlatnu medalju sa EP 2015. i olimpijsku bronzu iz Rija.

U košarci, Nikola Mirotić je umjesto Crne Gore izabrao Španiju, sa kojom je postao prvak Evrope 2015, a u Riju je stigao do bronze.

Tri crnogorska rukometaša u dresu Katara osvojili su srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu 2015. godine – Goran Stojanović, Žarko Marković i Jovo Damjanović.

Stojanović i Marković igrali su i za reprezentaciju Crne Gore.

Za rukometnu selekciju Srbije igrali Darko Stanić i Ivan Nikčević, a još igra Mijajlo Marsenić.

Odbojkaš Miloš Nikić ima četiri odličja sa velikih takmičenja u selekciji Srbije, a odbojkašica Silvija Popović tri, uključujući i olimpijsko srebro...

Bonus video: