Tri znaka dehidracije

Ako se dehidracija hitno ne liječi, nastupa teška dehidracija, što može dovesti do kome i zatajenja organa i na kraju i smrti.
228 pregleda 2 komentar(a)
voda, Foto: Www.icanhasinternets.com
voda, Foto: Www.icanhasinternets.com
Ažurirano: 27.05.2014. 21:27h

Glavobolja

Vaše tijelo konstantno gubi tečnost što znači da s njom gubi i esencijalne soli koje su odgovorne za krvnu sliku. Što više tečnosti gubite, to krvni pritisak niže pada i dovodi manje kiseonika u mozak - kao rezultat svega toga javlja se glavobolja

Urin vam je izuzetno žute boje

Ukoliko vam je urin intenzivno žute boje, to znači da je koncentracija soli veća od normalne i da organizam ne može dobro da se čisti i da se skupljaju toksini. Ukoliko vam je urin providan, to znači da unosite previše tekućine – stoga držite se sredine.

Patite od zatvora

Voda pomaže u ispiranju crijeva i njihovom efikasnijem čišćenju. Ako u organizmu nema dovoljno vode, hrana će se teško sama kretati te će se duže zadržavati u crijevima. Rezultat toga je nadutost i neprijatan zatvor.

Voda čini više od 70 posto zdravog ljudskog tijela i prosto je neophodna za pravilan rad svih organa ispiranje toksina i ostalih otpada te održavanje zdrave kože. Ljudsko tijelo gubi vodu tokom cijelog dana, najviše kroz znojenje i mokrenje, ali se vrati preko hrane i pića

Pored navedenih, evo još nekoliko znakova da ste možda dehidrirali: suva koža i usne, grčevi u rukama i nogama, suve oči, smanjeno znojenje, temperatura, ubrzan rad srca, umor ili slabost, mučnina i povraćanje.

    Bonus video: