SZO: Vlade da povećaju porez na cigarete i sačuvaju živote

SZO smatra da je povećanje cijena najefikasnije sredstvo za ubjeđivanje potrošača da odustanu od pušenja, prije svega onih najmlađih
0 komentar(a)
Zabranjeno pušenje, Foto: Luka Zeković
Zabranjeno pušenje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2014. 17:10h

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je danas sve zemlje da povećaju poreze na cigarete kako bi se sačuvali milioni života, jer od posljedica pušenja svakog minuta u svijetu umre deset osoba.

SZO smatra da je povećanje cijena najefikasnije sredstvo za ubjeđivanje potrošača da odustanu od pušenja, prije svega onih najmlađih.

Uoči Svjetskog dana protiv pušenja u subotu, ta UN agencija procjenjuje da bi, prema podacima iz 2012, povećanje poreza za 50 odsto moglo da smanji broj pušača na 49 miliona u svijetu, tokom tri naredne godine, a da bi oko 11 miliona života bilo sačuvano.

Povećanje cijena cigareta od deset odsto smanjilo bi konzumiranje duvana za četiri odsto u razvijenim zemljama i za oko pet odsto u zemljama u razvoju i siromašnim zemljama.

"Povećanje cijena dva do tri puta je efikasnije za smanjenje pušenja kod mladih nego kod odraslih", ocjenjuju stručnjaci SZO.

Bonus video: