Vijest o pojavi narkotika "jagoda met" čija su meta djeca je lažna

BBC je još 2008. prenio izvinjenje policije zapadnog Oksfordšira zbog slanja upozorenja zbog narkotika 'jagoda met', jer je, kako su tada objavili, riječ o narkotiku koji ne postoji
108 pregleda 7 komentar(a)
Jagoda, Jagode, Foto: Shutterstock
Jagoda, Jagode, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.05.2014. 14:26h

Više medija u regionu objavilo je vijest o širenju novog narkotika, koji je, navodno, veoma popularan u Zapadnoj Evropi i čije je dejstvo katastrofalno po korisnike.

"Radi se o novom obliku kristal meta, koji se naziva 'jagoda met'. Ova droga je podvrsta metamfetamina, koji se dugi niz godina koristi na Zapadu", navode mediji u Srbiji i dodaju kako se vijest o širenju tog narkotika širi i društvenim mrežama.

"Dragi roditelji, molim vas podijelite ovaj status! Pojavila se nova droga koju dileri dijele po školama, doduše najviše u Njemačkoj, ali jako brzo doći će i do nas. Zove se jagoda kvik ili jagoda met. Miriše na jagode, a izgleda kao gumeni žele bombon. Dostupna je i u drugim ukusima, poput čokolade. Upozorite svoju djecu da nikad od nikoga ne uzimaju. Ta droga je kristal met s ukusom jagode i može ih ubiti. To je definitivno jedan od najružnijih i najkraćih puteva do smrti. Molimo vas, širite ovu vijest, tako da su svi roditelji i djeca na vrijeme upozoreni. Hvala vam", poruka je koja se proširila društvenim mrežama u Srbiji.

BBC je još 2008. prenio izvinjenje policije zapadnog Oksfordšira zbog slanja upozorenja zbog narkotika 'jagoda met', jer je, kako su tada objavili, riječ o narkotiku koji ne postoji.

Najmanje 80 škola je tada dobilo upozorenje putem elektronske pošte, što je uznemirilo roditelje. Iz policije su tada kazali da su pogriješili, te da je službenik koji je poslao upozorenje imao najbolje namjere.

Slična poruka se početkom mjeseca proširila i na Novom Zelandu, gdje je direktor jedne škole naredio štampanje upozorenja o pojavi novog narkotika, ali je ubrzo shvatio da je riječ o lažnoj uzbuni, nakon čega je škola objavila novo obavještenje u kojem navode da ne postoje dokazi o postojanju 'jagoda meta' čija su meta mladi i djeca.

Vjeruje se da je prva poruka o postojanju ove droge poslata u Sjedinjenim Američkim Državama 2007. godine.

Kristal met (Crystal Meth) spada u sintetičke droge i sve je popularnija u zemljama EU i SAD. U zemljama u kojima je rasprostranjen kristal važi za "kokain siromašnih".

Bonus video: