OD STRASTI DO LUDILA

Tragične ljubavi slavnih pisaca

Hemingve j je 'sudbonosno da' izgovorio čak četiri puta, a imao je afere tokom svih brakova
118 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2014. 11:41h

Autori stranice “Flavorwire” donose priče o dramatičnim prekidima autora koji su vodili uzbudljive živote i često tragične ljubavne odnose.

Marta Gelhorn I Ernest Hemingvej

Hemingvej je 'sudbonosno da' izgovorio čak četiri puta, a imao je afere tokom svih brakova. Njegov krhki ego slomila je treća partnerka Marta, koja se pokazala kao najizazovnija za njega, budući da nije htjela da odbaci svoju uspješnu karijeru novinarke i ratne reporterke kako bi preuzela ulogu tradicionalne domaćice.

Kada su Hemingvejeva zamijeranja postala prenaporna, ona je prekinula njihov toksični odnos.

Dejvid Foster Volas i Meri Ker

Kada se nađe dvoje podjednako istaknutih umjetnika, neizbježno je puno uzbuđenja u vezi. Turbulentan odnos Dejvida Fostera Volasa i Meri Ker započeo je 1990, nakon što se ona razvela od supruga, pjesnika Majkla Milberna. Volas je tetovirao njeno ime prije nego što su se prvi put poljubili, ali strast se ubrzo pretvorila u noćnu moru za oboje.

Bili su vrlo temperamentni, pa su njihove svađe bile učestale i nasilne. Jedne noći pisac je bacio sto na svoju odabranicu, u drugoj svađi zaustavio je auto usred noći i izbacio je napolje u 'sumnjivom kvartu', ostavljajući je da pješači do kuće. Jednom se popeo do nje preko balkona i lupao nekoliko sati sumanuto po vratima, dok susjedi nisu pozvali policiju. Nekoliko godina nakon prekida poslao joj je pismo u kojem se izvinjavao zbog svog 'kretenskog ponašanja'.

Emili Dikinson i Otis Filips Lord

Dikinson je pokazala svoju drugu stranu tokom veze s očevim prijateljem, sudijom vrhovnog suda u Massačusetsu. Otis je razmijenio s njom seriju ostrašćenih ljubavnih pisama nakon što je njegova supruga preminula 1877.

Spisateljica je tada imala 47 godina. Kada je zaprosio i predložio da se presele zajedno u Salem, ona ga je bezosjećajno odbila. Postoje pretpostavke da su autoričini napadi epilepsije odigrali ključnu ulogu u stopiranju dalje inicijative u vezi, budući da je željela da to ostane tajna. Lord je umro samo nekoliko mjeseci nakon prosidbe, čime je dramatično okončana njihova romansa.

Ted Hjuz i Silvija Plat

Brak pisca Teda Hjuza i slavne pjesnikinje i spisateljice Silvije Plat završio je tragično. Priča o njihovoj vezi ostala je subjektom stalnih rasprava i nagađanja u književnim krugovima, posbeno Hjuzov odnos prema autoričinom najistaknutijem djelu 'Stakleno zvono' i ostalim zapisima koje je preuzeo nakon njene smrti. Brak je počeo ubrzano da se raspada kada su se preselili na idilično seosko imanje u Devonu, gdje su živjeli s dvoje djece, kćerkom Fridom i sinom Nikolasom.

Ted Hjuz i Silvija Plat

Hjuz se upustio u vezu s Asjom Vevil, koja je sa suprugom unajmila njihov stan u Londonu. Slomljenog srca, Plat je ostavila Hjuza, ali njena životna borba s mentalnom bolešću tada je postala intezivna. Bitku je izgubila 1963, kad je počinila samoubistvo. Kontroverze su se nastavile nakon vijesti da se Vevil takođe ubila 1969.

Lord Bajron i lejdi Karolina Lamb

Najpoznatija kao žena koja je romantičnog pjesnika opisala kao 'ludog, lošeg i opasnog', Karolina je započela vrlo javnu vezu s Bajronom dok su bili u ranim dvadesetim godinama. Pjesnik je okončao njihov odnos tako što je odlučio da je jednostavno ignoriše i ponaša se kao da nikada nije ni postojala. Upravo zbog toga rasla je i jačala njena opsjednutost.

Kroz cijeli niz privatnih i javnih ispada, često kroz poetske nastupe, nastojala je da privuče Bajronovu pažnju, a to je uključivalo i napad na njega nožem. Zatim je izbola sebe. On je nastavio da se poigrava njenim razumom, pa je angažovao svoju novu ljubavnicu groficu Džejn Elizabet da odgovara na njena očajnička pisma.

T. S. Eliot i Vivijan Hajvud

Pjesnik je tokom mladosti bio na glasu srcolomca i poznato je da je izludio nekoliko ljubavnica, ali njegov odnos s neurotičnom muzom Vivijan Hajvud bio je najstresniji - za njega. 'Morao sam sebe svakodnevno da uvjeravam da je volim”, napisao je kasnije Eliot kada se prisjećao propalog braka.

Iako je tolerisao njene česte psihičke i fizičke ispade, Vivijenina preljuba s filozofom Bertrandom Raselom, natjerao ga je da napusti suprugu. Razveli su se 1933, a pisac se potrudio da je u potpunosti isključi iz svog života. Vivijan je hospitalizovana u ustanovu za mentalno oboljele, nakon što je pronađena kako izgubljeno luta londonskim ulicama i raspituje se za Eliota, vjerujući da je obezglavljen. Ostala je u bolnici do kraja života.