Nova knjiga Vojislava Vulanovića: "Osvajanje beskonačnog"

“Zapanjujuća prirodnost i jednostavnost njegove avanture izricanja izgleda nedostižno”, ističe Marković
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2014. 14:00h

Izbor iz poezije “Osvajanje beskonačnog”, crnogorskog pjesnika Vojislava Vulanovića, publikovan je u izdanju Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU). Iza Vulanovića je opus od tridesetak knjiga poezije, nastajao više od šest decenija.

“Poezija Vojislava Vulanovića je kao vasiona, ne može se obujmiti osim njom samom, napisao sam to u impresijama negdje ranije. Njena dramatska razuđenost ima unutrašnji oslonac i izvor. To je muzika sa svjetlosnim rasporedom značenja. To je vihor glasova u čijem središtu je tišina iz koje se upravlja vidicima, svitanjima, tamom, izvorima...”, zapisao je u bogatom pjesničkom opusu Vulanovića, akademik Momir M. Marković (Rvanje s vasionom Vojislava Vulanovića). Marković dalje zapisuje da pjesnikov stvaralački postupak polazi od predmeta i ostvaruje se nizanjem, odnosno imenovanjem. “Vulanovićev pjesnički govor, ponekad lišen metaforike, postaje bliži mudrosti. Zapanjujuća prirodnost i jednostavnost njegove avanture izricanja izgleda nedostižno”, ističe Marković.

“Podsticaj za 'književno stvaranje' nijesam dobio iz knjiga, već iz nekog mog urođenog nemira, iz svog treperenja i, rekao bih, nekog pračuđenja pred svijetom, što seže u najranije moje djetinjstvo... Moj poetski svijet je, mislim, jedan neprestani tok, iz kojeg se odvaja nekoliko rukavaca, ali u čvrstoj vezi sa maticom. Svuda je prisutna ljubav za svijet i svijest da se s naporom savlađuje prostor, da je životna staza čovjeku data za pregalaštvo, da bi pobjeđivao i išao dalje”, naglašava pjesnik Vulanović, ističući da u stvaranju teži ka jasnom, prozračnom, jezgrovitom izrazu.

“Samo to odgovara mom poetskom biću, mojim poetskim težnjama i shvatanju... Pjesme su sinteze osjećanja svijeta i stvaralačkog poetskog napora.”

Bonus video: